ATROCIOUS MADNESS on tulossa Suomeen, joten oli aiheellista kysyä muutama perinteinen vanhoissa suomalaisissa zineissä hyväksi havaittu kysymys. Ei mulla elämää varten oo kaavaa, mutta haastattelun kaava tuli vanhoista lehdistä kysmyksiä yhdistämällä.
Jos joku odottaa tältä bändiltä leppoisaa melodista punkkia iltapäivän ratoksi, niin ei paljon pahemmin voisi metsään mennä. Mutta eihän minun tässä ollut tarkoitus selittää. Selittäkööt itse! (.m.)


MIKSI IHMEESSÄ PITÄÄ SOITTAA NIIN MELUISAA MUSIIKKIA? HALUATTEKO OLLA ÄRSYTTÄVIÄ?

Dominic: Kyllä.

Chanel: Me soitetaan meluisaa musiikkia, koska me halutaan soittaa sitä. Toisaalta silloin kun me aloitettiin ei meillä ollut muutakaan vaihtoehtoa, koska ei me osattu soittaa yhtään mitään. Eli olimme ärsyttäviä ihan luonnostamme.

Frank: Nykyään on pakko olla erittäin meluisaa ja ärsyttävää punkkia paskoilla studiosoundeilla, että pystymme vastaamaan tähän hirvittävään emo- ja emometallibändien tulvaan. Niillä on tuhansien eurojen studiokulut ja kuulostavat niin siloitelluilta ja tärkeiltä, että ei niitä voi tosissaan ottaa. Toivottavasti olemme ainakin joidenkin ihmisten mielestä erittäin ärsyttäviä ja epämiellyttäviä, koska meillä on paskat soundit, epävireiset kitarat ja huonoja kitarasooloja.


KERTOKAA BÄNDIN HISTORIASTA ALUSTA TÄHÄN PÄIVÄÄN. TEILLÄ ON OLLUT MYÖS JOTAIN HENKILÖSTÖNVAIHDOKSIA MATKAN VARRELLA, EIKÖ TOTTA?

Chanel: Saira ja minä rekrytoitiin ihmisiä bändiin jotain neljä vuotta sitten. Saira muutti kaupungista pois pari vuotta sitten ja silloin Hopper (aka Brian) hyppäsi messiin ja siitä asti me on Hopperin kanssa soitettu kitaraa yhdessä. Uusin jäsenemme on Dominic, joka on ollut riveissämme vasta muutaman kuukauden.
(Dominic tuli Axiom-rumpali Joelin tilalle. Dominic on aikaisemmin soittanut mm. Detestation ja Yankee Wuss -bändeissä. toim. huom.)

Frank: Ensimmäiset treenit taisi olla silloin, kun Saira ja Chanel yritti opettaa Rodneylle basson soittoa. Jep, ihmisiä tulee ja menee ja joiltain vain loppuu kiinnostus. Niinhän se on aina mennyt. Joel soittaa nykyään ainakin Hellshockissä (joka on muuten ihan rehellistä Speed metallia! toim. huom.) ja Midnightissa. Sairakin on parissa bändissä uudessa kotikaupungissaan Minneapolisissa.
Meillä oli aivan käsittämättömän siisti Japanin kiertue tossa viime kesänä, mutta USAssa soitamme aika harvoin muualla kuin Portlandissa, koska täällä ei kovinkaan moni tunnu välittävän siitä mitä me tehdään.


MITEN TE VOITTE JULKAISTA NIIN PALJON LEVYJÄ IHAN MUUTAMASSA VUODESSA? MISTÄ TEIDÄN LUOMISVIMMA TULEE?

Chanel: Niin, on kai me tosiaan julkaistu aika monta levyä jo. Tosin suunnitellessamme levyjä meistä tuntuu siltä, että ne kaikki julkaistaisiin toisistaan sopivan pitkien ajanjaksojen jälkeen, mutta sitten aina syystä tai toisesta kolme levyä tulee ulos yhtäaikaa. Enpä oikeastaan tiedä miksi siinä aina käy niin. Saattaa myös näyttää siltä, että meillä on enemmän biisejä kuin niitä itse asiassa onkaan ja joka tapauksessa meidän biisit on aika lyhyitä.

Frank: Mä vain kuuntelen kotona Disorderia, Sodomia ja Confusea ja sen jälkeen onkin taas levyllinen biisejä valmiina, heh heh. Mä vain vitsailen, tavallaan ainakin.... Todellakin tuntuu siltä, että joku on julkaisemassa meidän levyä ja syystä tai toisesta sen julkaisu aina kestää. Samalle me päätämme itse laittaa toisen levyn ulos ja tietysti ne molemmat levyt sitten tulee samaan aikaan.

Hopper: Me on julkaistu 6 levyä neljän vuoden aikana. Ei se nyt niin hirvittävän monta ole...

Frank: Ei ainakaan jos vertaa siihen, että Black Sabbath ja Discharge on julkaisseet kolme levyä vuodessa. No ei siinä mitään, ei me muutenkaan olla itseämme vertaamassa Sabbathiin tai Dischargeen millään tasolla.


ONKO PUNK-BÄNDIEN BIISEISSÄ AINA JOKU POLIITTINEN VIESTI (TARKOITUKSELLA TAI ILMAN) JA ONKO TEILLÄKIN? ONKO SIIHEN TARVETTA? MIKSI TAI MIKSEI?

Dominic: Punk on sosiaalista tiedostamista. Jos bändi laulaa vain naisista ja bissestä, niin ei se mun mielestä ole mitään punkkia silloin. Punkissa pitää ehdottomasti olla sitä yhteiskunnallisten asioiden kommentoimista ja tiedostamista.

Chanel: Minä ainakin haluan tietää, mitä mieltä bändi asioista on ja mistä niin sanotusti tuulee. Kyllä minä aina luen bändien sanoitukset päästäkseni selville, mitä bändi oikein yrittää sanoa (jos nyt edes yrittävät sanoa yhtään mitään). Minun mielestäni on tosi siistiä, että bändeillä on sanoituksissaan jotain poliittista viestiä tai että niissä käsitellään tärkeitä asioita. Itse olen löytänyt paljon uusia asioita, näkökulmia ja ajattelutapoja monien bändien lyriikoista. Eihän punk-bändienkään tarvi aina ja koko ajan olla poliittisia tai saarnata jotain, mutta tottakai on oikein kertoa mielipiteensä maailmalle, jos kerran oikeasti on jotain sanottavaa.

Hopper: Ikävä kyllä me ei edes saarnata turhaan ns. käännytetyille, koska punk-scenessäkin on edelleen kaikkea paskaa kuten raiskauksia, rasismia, seksismiä, homofobiaa ja mitä vaan sontaa.

Frank: Me ollaan ehdottomasti poliittinen bändi. Ei niin, että meillä olisi joku jumalallinen suuri ideologia, jota yritämme ainoana oikeana tienä muillekin näyttää, vaan meidän lyriikoissa kerrotaan paljon kaikesta siitä mikä on väärin tai todella vituillaan tässä maailmassa. Ja yleensä myös yritämme esittää meidän mielestä relevantteja ratkaisuja näihin ongelmiin. Olen samaa mieltä Dominicin kanssa siitä, että punk-bändeillä tulee olla jonkinlainen sosiaalinen tietoisuus. Ei sen aina tarvitse olla joku poliittinen näkemys, mutta jollain tavalla maailman tai oman yhteisönsä asioita tiedostava. Tottakai paras vaihtoehto on se, että bändeillä on sellaista sanottavaa, jonka kanssa minä olen samaa mieltä. HAH!


A) ANARKIA?

Hopper: Anarkismin ideoissa ja ideologiassa on jotain todella hyviä juttuja, mutta ehkä tärkeämpää on ottaa sieltä jotain asioita omaan elämäänsä ja tehdä siitä henkilökohtainen asia, jonka takana voi täysin seistä.

Dominic: Minä en kutsu itseäni anarkistiksi. Se tuntuu terminä olevan liian kuiva ja liikaa analysoitu, siitä on tullut ylianalysoitu. Tunnen ennemminkin olevani aktiivinen vallankumouksellinen. Se pitää minut liikkeessä ja innoittaa minua.

Frank: Anarkismi esittelee asioita, jotka saattavat avata silmäsi ja voit ehkä nähdä ja paremmin ymmärtää miten maailmaa nykyään johdetaan ja minkälaisia vaikutusmahdollisuuksia yksilön käytössä on ja mitä voisi olla. Se antaa myös inspiraation olla enemmän oman elämänsä herra, että ei koko ajan ole jonkun muun käskettävänä jä tönittävänä. Mutta anarkismin ideaa tulee todellakin laajentaa henkilökohtaisesti ja tehdä siitä oman näköisensä, sellainen että sen takana voi seistä. Siihen sisältyy paljon kaikenlaisia ajatuksia ja ideoita, mutta mitä me otamme niistä omaan elämäämme ja miten me niitä käytämme, se on tärkeää. Tärkeää ei kuitenkaan ole se, sanommeko olevamme anarkisteja vai emme.


B) ELÄINKOKEET?

Cominic: Ei eläinkokeille!

Hopper: Aivan tarpeettomia ja turhia

Frank: Se on yritysten ja hallitusten tapa sanoa kansalaisille ja kuluttajille, että kaikki se myrkky ja paska mitä kehoihimme työnnämme, on turvallista. Se on myös joillekin vitun sairaille kusipäille tapa tehdä paljon rahaa. Minkälainen ihminen voi systemaattisesti kiduttaa eläimiä koko ajan?? Ei mitään tekosyitä, eläinkokeiden on loputtava!


C) ALKOHOLI JA HUUMEET?

Chanel: Joskus alkoholi maistuu.

Dominic: Rooman valtakunta kesti 600 vuotta ja nyt on rappeutuneen kapitalistisen USAn aika hajota. Jos nimittäin et ole kiinnostunut tekemään paljon rahaa tai jos et ole valkoinen, niin mikään ei motivoi sinua tässä maassa. Amerikka tuhoaa meidän unelmat ja tässä valossa onkin täysin ymmärrettävää, että niin monet käyttävät koko ajan viinaa ja televisiossakin on vain masennuslääkkeiden mainoksia. Minä olen valinnut sen kivisen tien, että olen koko ajan selvänä ja myös selvillä siitä mitä ympärilläni tapahtuu ja opettelen samalla kaiken mahdollisen tämän yhteiskunnan historiasta. Sitä tarvitaan vielä.

Hopper: Minulla on kivaa sekä alkoholin ja huumeiden kanssa että ilman niitä.

Frank: Yleensä niiden kanssa...

Hopper: On jokaisen henkilökohtainen valinta käyttääkö alkoholia ja huumeita vai ei. Jos nämä aineet toistuvasti tai jatkuvasti vaikuttavat käyttäjään tai hänen läheisiinsä huonosti, niin silloin syytä miettiä todella tarkasti, että miksi ylipäätään käyttää näitä aineita.

Frank: Minä yleensä pidättäydyn kaikista aineista. Toisaalta alkoholi tarkoittaa myös Exoduksen "Bonded by blood" -levyä, koska se tunnetusti saa minut sekaisin. Ihmisten pitäisi voida olla vapaita tekemään mitä haluavat, kunhan ovat itse omien tekojensa herroja eivätkä pakoile vastuutaan. Alkoholista tai huumeista ei saa tulla ainoa kiinnostuksen kohde, niin että se passivoi ihmisen täysin ja kaikki muu tuntuu mielenkiinnottomalta tai merkityksettömältä, silloin olet aineiden uhri. Tottakai kaman laillistaminen ja tämän USAssa käynnissä olevan "War on drugs" -pelleilyn on loputtava. Loppupeleissä tämä kriminalisointi ja "huumeiden vastainen taistelu" hyödyttää vain muutenkin rikasta paskajoukkoa, joka aloitaa sotia, harjoittaa kansanmurhaa ja järjestää terroristi-iskuja pitääkseen maailmaa yhä tiukemmin omassa talutushihnassaan.


D) KASVISSYÖNTI JA VEGANISMI?

Chanel: Go vegan!

Dominic: Stop torture!! Opettele ja lue kaikki mahdollinen nykyaikaisista eläintehtaista ja levitä sanaa.

Frank: Me on kaikki oltu vegetaristeja tai vegaaneita vuosi kausia. Se on ehdottomasti yksi helpoimmista tavoista yrittää tehdä maailmaa paremmaksi paikaksi kaikille elollisille eliöille ja vähentää kärsimystä maailmassa.


E) PARAS LEVY MITÄ IKINÄ ON TEHTY?

Chanel: Joy Division "Unknown pleasures" LP. Kaikki Warsaw-levyt

Hopper: Ei missään erityisessä järjestyksessä, mutta nämä ne on: Celtic Frost: To mega therion, Black Sabbath: Sabotage, Venom: Black metal, Discharge: Why, Poison Idea: Kings of punk, Godflesh: Streetcleaner, Motörhead: kaikki..., Exodus: Bonded by blood, Voivod: Dimension hatröss.

Dominic: Social Unrest: Rat in a maze, Beatles: Revolver, Led Zeppelin: Houses of the holy, Team Dresch, Black Flag: Damaged.

Frank: Discharge, Antisect, Hawkwind, Iron Maiden, Joy Division/Warsaw, Sisters of Mercy, Agent Steel, The Mob, Crass, Disorder, Gloom, State Children, Apostles, Motörhead, Skitslickers...


Q) AND CHILDREN?

Dominic: Kyllä, yksi.

Chanel: Ei koskaan.

Hopper: Onneksi ei yhtään.

Frank: Ikävä kyllä... "A: AND CHILDREN."


MIKÄS ON OLLUT PARAS JA HUONOIN KEIKKA, JONKA OLETTE SOITTANEET JA MILLAINEN SE OLI? KENEN KANSSA SOITTELITTE NUO KEIKAT?

Chanel: Paras ja huonoin keikkamme ovat olleet samana iltana. Me soitimme huonommin kuin koskaan aikaisemmin ja me soitimme parhaiden bändien kanssa mitä koskaan olen nähnyt! Se oli vielä Defusen viimeinen keikka. Muita bändejä siellä oli ainakin Disclose, The Futures ja jotain muitakin. Se oli Osakassa Japanissa. Aivan vitun siisti keikka!

Hopper: Huonoin: Bothel, Washingtonin osavaltiossa, onneksi en muista ketä muita siellä soitti. Paras: Kofu, Japanissa ja mukana oli Exhale, Sound Like Shit, Danjiki, Violent Party.

Frank: Hopper sai alkoholimyrkytyksen Bothelissa ja pystyi soittamaan vain yhtä sointua koko illan ajan. Mutta silti meidän huonoin keikka oli Osakassa, ehdottomasti. Se oli aivan hirvittävää! Me olemme todellakin pahoillamme kaikkien niiden mukavien osakalaisten puolesta. Minä näen edelleenkin painajaisia tuon keikan takia. Meidän paras keikka oli mikä tahansa muu Japanin keikka. Erityisesti ehkä Nagoyan keikka Exterminaten ja Reality Crisesin kanssa ja Kofun keikka, koska siellä oli savukone.


MINKÄSLAINEN MEININKI SIELLÄ PORTLANDISSA ON TÄLLÄ HETKELLÄ?

Chanel: Portlandin scene tuntuu aina olevan muutostilassa. Jostain syystä jotain miljoona ihmistä päätti muuttaa tänne yhtäkkiä ja kaupunki on nyt aivan erilainen kuin vaikkapa vain vuosi sitten. Nykyään punk-keikoilla on todella paljon ihmisiä! Jokaisella keikalla näkee uusia naamoja, ei semmoinen ole normaalia. Ei täällä nyt niin hirveesti ole bändejä ihmisten määrään nähden, mutta kaikenlaista tapahtuu kuitenkin koko ajan...

Dominic: Monet ihmiset ovat täälläkin nykyään liian peloissaan osallistuakseen mihinkään poliittiseen toimintaan. Kiitos siitä kuuluu Georgen ja kumppaneiden säätämälle uudelle ihanalle "isänmaalliselle laille "(eli siis "Patriotic Act"), jonka mukaan hallitus ja viranomaiset saavat tehdä melkein mitä tahansa kansallisen turvallisuuden nimissä ja esimerkiksi poliittisten tilaisuuksien keskeyttäminen on nykyään paljon helpompaa ja yleisempää. Siihen ovat vaikuttaneet monet asiat, tottakai ne terroristi-iskut, mutta myös esimerkiksi Genovan tapahtumat. Kaikki tämä paska motivoi minua yhä enemmän. Mielummin kuolen seisten kuin elän polvillani koko ajan.

Frank: Onneksemme Portlandissa on tällä hetkellä kaikesta huolimatta runsaasti poliittista toimintaa ja paljon ihmisiä myös punk-piireissä. Runsaasti löytyy myös eläinten oikeuksien puolustajia sekä kodittomien ja työläisten järjestöjä. Monet ihmiset tuntuvat todellakin ajattelevan, että tämä on se uusin cool paikka asua... ja sitä Portland ei kyllä ole, menkää kotiin vaan.
Kaikki ne ihmiset, jotka on bändeissä olleet jo vuosia ja vuosia, ovat edelleen aktiivisia ja uusissa bändeissä, mutta monet uudemmat punkkarit ei tunnu oikein tekevän mitään. Kyllä täällä silti bändejä riittää: Blood Spit Nights, Religious War, The Curse, Dead By Dawn, Funeral, Hellshock, Warmachine, Deathcharge, Malicious Damage, The Riffs, Midnight, jne... Ongelmana on se, että ei kuitenkaan ole mitään sellaista kunnon keikkapaikkaa.


MIKÄ SAA TEIDÄT PYSYMÄÄN MUKANA SENESSÄ JA INSPIROI TEITÄ?

Chanel: Luulenpa että inspiraation lähteeni ovat musiikin soittaminen ja se mahtava ystävien verkosto, johon olen tutustunut punk-scenessä ollessani. On niitä paljon muitakin, mutta noi on ehdottomasti ne kaksi kaikkein siisteintä juttua.

Dominic: Se, että ihmiset organisoituvat ja ovat valmiita toimimaan ja pitävät itsensä informoituina ja tilanteen tasalla.

Frank: Levyt, keikat, musiikki, musiikin tekeminen, kaikki kirjekaverit ja kaikki ystävät ympäri maailmaa. Onhan se älyttömän siistiä tavata saman henkisiä kavereita toisella puolella maailmaa (niin todella onkin! toim. huom.) ja miksei ihan omilla kotikonnuillakin. Myös se, että pystyy levittämään ja vaihtamaan informaatiota ja vielä toivoa, että joskus maailma ehkä muuttuu hitusen paremmaksi paikaksi kaikille elää.


MITÄ MUISTATTE SUOMESTA? MITÄÄN HYVÄÄ, KIVAA TAI MUKAVAA?

Chanel: Kaikki mitä Suomesta muistan on tosi siistiä. Minulla oli todella mukavaa, enkä minä vain sano niin, vaan minulla oikeasti oli todella mukavaa. Muistan olleeni yllättynyt siitä miten kivoja kaikki olivat... Minä en oikeastaan tuntenut ennen matkaani juuri ketään kenen kanssa aikaa vietin tai joiden luona olin, mutta kaikki olivat silti todela mukavia ja vieraanvaraisia. Näin myös muutamia erittäin hyviä keikkoja sinä lyhyenä aikana, jonka Suomessa olin. Tuntuu olevan erittäin runsaasti hyviä bändejä noin pienessä ja vähäväkisessä maassa

Frank: Hopper ei muista oikein mitään, koska hän oli niin paljon humalassa. Minä muistan monia vitun kovia bändejä (Selfish, Epäjärjestys, Positive/Negative, Tuomiopäivän Lapset, jne..)... Muistan myös sen, kun käytiin kirjastossa katsomassa Läjää ja kun Läjä kirjoitti nimensä niihin TK-lehtiin, mitä oltiin saatu. Muistan Helsingin hyvät levykaupat, niissä oli runsaasti Hawkwind-levyjä. Muutenkin siellä oli vaan oikein mukavaa koko ajan. Ei voi valittaa.


ONKO TEILLÄ VIELÄ JOTAIN SANOTTAVAA?

Dominic: Pysäytetään fasismi ennenkuin se pysäyttää meidät! Vittuun kapitalismi ja vittuun geenimanipuloitu ruoka. Isänmaallisuus ja patriotismi haisee. Kaikki valta kansalle!!

Frank: Älkää uskoko mitä media ja hallitus teille valehtelee Afganistanin sodasta ja hyökkäyksistä Amerikkaan. Sen koko homman suunnitteli ja toteutti samat ihmiset, jotka loi ja koulutti ne terroristit alunperinkin tarkoituksenaan luoda kaaosta maailmaan. Tarkoituksena on tiukemmin kontrolloida kansalaisia ja yrittää luoda yhden oikean järjestelmän maailma, jolla on yksi iso armeija. Jos et pidä siitä, on se armeija olemassa sinua vastaan. Ainoa oikeutettu kostotoimi olisi pankkeja, öljy-yhtiöitä, hallitusta, salaista poliisia ja muita vitun murhaajia vastaan, jotka kontrolloi maailman tapahtumia omien valheidensa ja lakiensa kautta.
Ai niin, kiitos haastattelusta. Kaikki Suomi-punkit...tulkaa meidän keikoille!

Chanel: Kiitos paljon haastattelusta. Minä haluaisin jo olla Suomessa ja soittaa keikkaa siellä! Siistiä! See you soon!


JA NE KEIKAT SUOMESSA ON:

Maaanantai 15.04.2002: Tampere/Mambo (Murtokatu 1). K18

Tiistai 16.04.2002: Helsinki/Factory (Huom. uusi pvm!). K18 +Forca Macabra, Kuolema, Maniac Miracles

Toinen Vaihtoehto: Pääsivu / Ilmot / Uutiset / Fucktat / Biblio / Artikkeleita