Kiivaaseen tahtiin levyjä päästävä uumajalainen ExTxA (Epileptic Terror Attack) ei ole vielä kertaakaan pettänyt - bändin hyvin 80-lukulainen, kiivas hardcorepunk tekee taatusti tuhojaan myös Suomessa pääsiäisen tienoilla. Esittely lienee paikallaan.

ENSIMMÄISEKSI TIETYSTI; KEITÄ OLETTE, MITÄ TEETTE BÄNDISSÄ JA MITEN BÄNDINNE SAI ALKUNSA?
Marcus: E.T.A on Marcus-kitara, Otto-laulu, Jens-rummut ja Christoffer-basso. Minä ja kamuni Mattias ja Andreas perustimme bändin muutama vuosi sitten, koska halusimme soittaa nopeaa ja raakaa punkkia/hardcorea! Alussa minä soitin bassoa, Mattias kitaraa ja Andreas kolisteli rumpuja. Tällä kokoonpanolla nauhoitimme demon ja heitimme muutaman keikan kunnes Andreas päätti lopettaa koska hän ei tykännyt musiikistamme. Me kuitenkin halusimme jatkaa ja törmäsimme kaveriin nimeltä Jens. Bändi alkoi toimia vakavammalla pohjalla ja keväälla -99 nauhoitimme "The Racket" 7"ep:n Putrid Filth Conspiracy lafkalle. Saman vuoden syksylla päätimme hommata laulajan koska bassonsoitto ja laulaminen samalla on täysin perseestä. Otto oli kiinnostunut laulajanpallista ja vaikka han ei ollut ennen bändissä laulanutkaan, päätimme kysyä ja niin saimme Oton bändiin. Seuraavana vuonna nauhoitimme "We´re not the problem" LP:n (PFC) jonka jälkeen Mattias lähti bändistä opiskelemaan. Onneksi kaverimme Christoffer oli kiinnostunut paikkaamaan joten hän tuli bassoon ja minä siirryin kitaran varteen. Syyskuusta 2000 meillä on siis ollut tämä kokoonpano. Seuraavaksi nauhoitimme "No Faith" 12":sen ja split-LP:n Tear It Up:in kanssa jonka jälkeen teimme pienen kiertueen DS-13 kanssa Ruotsissa ja viime kesänä euro-kiertueen samojen sällien kanssa.

MUSIIKISSANNE KUULUU SELVÄSTI VANHOJEN JENKKIHOOSEE BÄNDIEN VAIKUTUS... OLIKO TYYLINNE SELVÄ HETI ALUSSA KOSKA EN OLE TUOTA EKAA SEISKAA KOSKAAN KUULLUT?
Marcus: Alussa soitimme enemmän Mob 47/Moderat Likvidation tyylista kamaa ja eka seiska on enemmän tuota tyyliä. Väsyimme kuitenkin tuon tyyliseen tavaraan ja kun Otto tuli bändiin tyylimme vaihtui ihan luonnollisesti. Ekan seiskan biisit oli tehty ennen kuin Jens tuli bändiin ja hän on tosi vanhan koulun mäiskijä. Jens muuten soitti Ruotsin ekassa SXE bändissä, Step Forward:issa, 80-luvun lopulla/90-luvun alussa. Ensimmäinen LP on jonkinlainen sekoitus vanhaa Ruotsi ja Jenkki hardcorea ja uudet levyt on kylla tosi old-school USHC vaikutteisia. Bändit kuten Negative FX, Life Sentence, Minor Threat, Circle Jerks, F.U.´s jne. antavat inspiraatiota. Uusi kama on tavallaan melodista mutta kuitenkin nopeeta ja raakaa.

MUSANNE TYÖNNETÄÄN USEIN "THRASH" KARSINAAN, MITÄ MIELTÄ OLETTE ONKO THRASH(CORE) NYT SE UUSIN TRENDI? TARVITAANKO LISÄÄ TUOLLAISIA LUOKITUKSIA? MEINAAN VAAN ETTÄ LOPPUJENLOPUKSIHAN SE ON VAAN NOPEETA HARDCOREPUNKKIA... MITÄS BÄNDEJÄ SUOSITTELETTE TÄSTÄ THRASH-HARDCORE AALLOSTA?
Christoffer: Tottamooses thrash on trendi! Aivan kuten San Diego-tyyli, 88 old school, dis-core ja grindcore ovat olleet, sama peli se on thrashin kanssa! Olen samaa mieltä kanssasi: thrash on vain nopeeta hardcorepunkkia ja usein hyvin 80-luvun vaikutteista, vai mitä meinaat? Se on vaan "buzz-word" mitä ihmiset käyttää uuden ja kiinnostavan kuvailemiseen. Mitä luokitteluun tulee, minä olen niiden puolella, koska arvostelen levyjä se tekee hommani helpommaksi!! Hahahaha! Suositeltavia bändejä? Katso seuraava kysymys, mutta erityisesti Municipal Waste on tosi jumalainen live-bändi!!

KERTOKAAPA MITÄ RUOTSIN SCENEEN KUULUU NYKYÄÄN? SIELTÄ TUNTUU TULEVAN AINA ISO LIUTA JOTAIN TIETYN TYYLISIÄ (DIS, YOUTH CREW, SKEITTIPUNK YM.) BÄNDEJÄ. RUOTTIN KUUMIMMAT MELUPORUKAT NYKYÄÄN?
Christoffer: Jos olisit kysynyt samaa 2-3 vuotta sitten olisin sanonut: "It´s fukkin great". Nykyään... no jaa, kuten sanoit Ruotsin scene on hyvin trenditietoista ja pirstoutunut. Ja se mitä porukka diggailee nykyään ei mene kyllä mun jakeluun... Ehkä olen jo liian vanha, hahahah! Jos multa kysytään niin parhaat DIY hardcore/thrash scenet tulevat Japanista (Total Fury, Razor´s Edge, Breakfast, Short Fuse, NK6, Disclose, Unholy Grave, Real Shit, Jellyroll Rockheads, Judgement, No Side jne, jne) ja USA:sta (Tragedy, Balance of Terror, From Ashes Rise, Tear It Up, Down in Flames, Gruk, Dropdead, Life's Halt, Funeral, Severed Head of State, Limp Wrist, W.H.N.?, 9 Shocks Terror, Spazm 151, Born Dead Icons, Municipal Waste, jne.) Ruotsin parhaat melunlevittäjät on Totalt Jävla Mörker, Second Thought, Trapdoor Fucking Exit, Coma, Sayyadina, I Quit!, Asterisk*, Intensity, Gadget, Diskonto, Vectors... Monia noista ei voi kutsua "thrashiksi" tai "hardcoreksi" mutta ne kuuluvat kuitenkin sceneen tavalla tai toisella. Monia bändejä varmaan vielä unohtuikin...

ENTÄS UUMAJA SITTEN... TOSSA 1996-TIENOILLA OLI KOVASTI PUHETTA EUROOPAN HARDCORE-KESKUKSESTA, SATOJA PENTUJA KEIKOILLA JNE., MIKÄ ON TILANNE TÄLLÄ HETKELLÄ?
Marcus: No eipä se scene tänään ole enää niin voimakas... Hyviä bändejä on kuten DS-13, The Vectors, Cult of Luna, Asterisk*, jne., mutta ihmiset ei käy paljoa keikoilla ja uusia bändejä ei ole montakaan. Joitain tosi asialle omistautuvia ihmisiä on mutta ei tarpeeksi. Nyt syksyllä on kyllä ollut paljon keikkoja ja jotkut skidit on järkkäilemässä punk-festareita.

MITES TOI EURO-KIERTUE SUJUI? PALOIKO AUTOT?
Marcus: Eipä ollut oikein mitään ongelmia. Helvetin hauskaa oli ja tapasimme tosi mukavia tyyppeja ja soittiin hienoja keikkoja! Skeitattiin, soitettiin ja osteltiin levyjä! UK oli paras paikka meille mutta Hollanti, Italia ja Saksa oli hienoja myös! Ihmiset tuntuivat pitävän bändistä mikä on tietysti siistiä!

TUNNUTTE OLEVAN HYVIN AKTIIVINEN BÄNDI, LEVYJÄ TULEE AINAKIN KOVAAN TAHTIIN. OLETTEKO TYYTYVÄISIÄ KAIKKIIN? MITÄ MUUTA TOUHUATTE BÄNDIN OHELLA?
Marcus: Gyl, ollaan julkaistu paljon tavaraa. Meillä ei ole vaikeuksia uuden matskun väsäämisessä koska tiedämme tarkalleen miltä haluamme biisiemme kuullostavan. Eikä tarvitse paljoa treenatakkaan koska soitamme aika "helppoa" musaa ja olemme soittaneet yhdessä jo jonkin aikaa. Minusta on hyvä levyttää silloin kun siihen on mahdollisuus, koskaan ei tiedä kauanko sitä kestää. Kyllä olen tyytyvainen levyihimme... ainakin uuteen tavaraan. Olemme hyvin löytäneet oman tyylimme. ETA:n lisäksi soitan parissa muussa bändissä ja opiskelen yliopistossa (tälla hetkellä ´peace and conflict studies´). Välillä teen myös hommia valokuvaajana. Otto soittaa myös muissa bändeissä ja työskentelee vanhustenavustajana sekä nörtteilee tietokoneen kanssa. Jens soittelee punkrokkia The Vectors:issa ja tiskaa ravintolassa. Christoffer soittaa DS-13:ssa, buukkaa keikkoja, julkaisee levyjä (Busted Heads Recs), pyörittää distroa ja työskentelee toimittajana.

MILTÄS MAAILMA NÄYTTÄÄ VUONNA 2001 TERRORISTIHYÖKKÄYSTEN JÄLKEEN? MITEN SE VAIKUTTI RUOTSISSA KATUTASOLLA? SUOMESSA AINAKIN KUULUU ENEMMÄN "RÄTTIPÄÄT"-JUTTUA. CHRISTOFFER, OLIT NYKISSA DS-13 KANSSA HYÖKKÄYSTEN AIKAAN... KAIKKI TIETÄÄ MITEN NORMI-JENKIT REAGOI MUTTA MITEN PUNK-SCENESSA?
Christoffer: Vaikea sanoa miten se vaikutti Ruotsissa koska tosiaan olin Jenkeissä kun se tapahtui. Kun kuukauden päästä tulin kotiin kaikki oli ihan normaalisti. Sitäpaitsi en paljoa tapaa ihmisiä scenen ulkopuolelta, tai oikeastaan en tapaa paljoa ihmisiä ollenkaan! Anyway, olimme siis Nykissä päivää ennen hyökkäystä, lähdimme noin kahdeksan tuntia ennen rysäystä! Olimme myös onnekkaita koska meidän piti yöpyä Nykissä ABC-No-Rio keikan jälkeen mutta päätimmekin lähteä New Jerseyiin yöksi! Tottakai terroristihyökkäykset vaikutti loppukiertueeseen... Keikkoja ei peruttu mutta kaikki kyselivät mielipiteitämme siitä. Useimmat olivat samaa mieltä kanssamme että "tämä oli odotettavissa", "USA:n hallitus on perseestä, tämä on seurausta siitä" jne jne. Kaikki scenessä ajattelivat että terroristit ovat syvältä ja että se mitä tapahtui on hirvittävää, mutta eivät he mitenkään patrioottisia olleet eivätkä vieläkään halua tukea Bushia. Tietysti keikoilla oli tyyppejä joilla oli patrioottisia sloganeja ja Amerikan lippuja mutta he olivat vähemmistönä. Täytyy kuitenkin muistaa että me kiersimme DIY thrash/hardcore/crust sceneä, ne ketkä ovat luultavammin pro-USA eivät tulleet meidän keikoille. Ne menee luultavammin katsomaan Slayeriä ja Hatebreediä. Mun mielestä USA:n hallitus vastaan äärimuslimit on kaksi pahaa taistelemassa toisiaan vastaan. Tämä on lopun-alkua ja noi kaksi vetää meidät kaikki mukaansa! Minä pysyn kotona, kuuntelen Miseryä ja odottelen maailmanloppua. Drink and be merry!

SE ON LOPPU NYT! MITÄS TULEVAISUUSESSA TULOSSA? MITÄS TYKKÄÄT PROTES BENGTIN EP:STÄ? LUUKUTATKO JOKA PÄIVÄ?
Marcus: Joo se on loppu ny! Tällä hetkellä treenataan uutta matskua ja sit studioon, parin kuukauden päästä. Ehkä tulemme myös Suomeen piakkoin! Eka LP "We're not the problem" on julkaistu nyt myös cd:nä ja bonuksena "The Racket" 7" + kokoelma biisejä (625 Thrash & PFC). Minä kuuntelen Protes Bengtii joka aamu että heräisin mutta en seiskaa vaan diskografia älpeeta 625:ta!!! Hyvää paskaa. Ja tarkkailkaa uutta kuumaa bändiä: The Stakeout, Turuust. Hyvää paskaa myös! (Totta! Kannattaa tsekata, loistava bändi! Heh. Häiris huom.). Jos haluat ostaa meidän stuffia (vinyyliä, cd:tä, t-paitaa, rintanappia löytyy) niin ota yhteytta! Kiitoksii vaa kauhian paljo haastattelust!

http://surf.to/eta

haastattelu: häiris, layout: linden

E.T.A. & STAKEOUT - Suomitour 28-31.3.2002:

To 28.03. ?Tre? w/ Wasted.. ?? *Seuraa TV:n keikkakalenteria!*

Pe 29.03. *Auki* *Seuraa TV:n keikkakalenteria!*

La 30.03. Turku, Tvo. 'Burst of Anger V'. w/ Innoxia Corpora (tsek), Selfish, Hate Unit

Su 31.03. Helsinki, Factory

Apuva/infoa: 050-5972908/Jenne tai [email protected]

Toinen Vaihtoehto: Pääsivu / Ilmot / Uutiset / Fucktat / Biblio / Artikkeleita