Sub Humans soitti 15.4. Lontoon Hackneyssa, Chats Palacessa erittäin loistavan keikan, joka ei keskeytynyt, vaikka humaltunut häirikkö löi laulajalta nenän vinoon ja rillit poskelle. Dick (38 v.) jatkoi verta valuvana keikan loppuun ja yritti vielä vastailla kysymyksiinkin. Tästä ei meinannut kuitenkaan tulla mitään ruhjoutuneen ulkomuodon, lukuisten keskeytysten ja yleisen hälinän takia. Teimme loppuhaastattelun kirjeitse, ilmainen kynä tuntui kovasti ilahduttavan haastateltavaa.

K: Ensin perinteinen kysymys - miksi nimi Sub Humans (ali-ihmiset)? Vai oletko kyllästynyt vastaamaan tälläisiin uteluihin?
D: Ei ei, vastaan mielelläni. Aluksi Brucella (kitara), Grantilla (basso) ja Andylla (rummut) oli yhtye nimeltä Stupid Humans ja laulajana toimi Ju, mutta sitten Ju lähti ja minä tulin tilalle. Stupidista tuli Sub.... Brucen äiti olisi halunnut mieluummin bändin nimeksi Superhumans (yli-ihmiset), mutta me emme innostuneet asiasta.

K: Miten tulit lähteneeksi mukaan punk sceneen?
D: Se tapahtui 70-luvulla, olin koulussa ja nuori ja vihainen, kun kuulin ensimmäistä kertaa Sex Pistolsia ja kumppaneita ja se kaikki tuntui oikealta ja sopivalta minulle, jokainenhan voi soittaa punkkia! Minä ja koulukaverini perustimme bändin nimelta Mental (79-80). Vaikutteita? Varmaankin Stooges, Pistolsit, Buzzcocks, Adverts, Banshees ja niin edelleen..

K: Jos nyt vertailet punkkia tänä päivänä ja 80-luvun alussa, mikä on muuttunut? Onko punkki vähemmän poliittista?
D: Pistolsit käyttivät alkushokkitaktiikkaa, he halusivat järkyttää. Tämä tapahtui 76-79. Kaikki oli spontaania, kaoottista ja erittäin rock'n roll-pohjaista. Sitten tuli Crass ja lauma anarkopunk-bändejä 80-luvun alussa ja punkista tuli poliittisempaa ja jotenkin realistisempaa, työskentelimme musiikkiteollisuuden ulkopuolella. Oi!-musiikki myös ilmaantui otaksuttavasti juuri työväenluokan juttuna, mutta se menetti vaikutuksensa skinhead-väkivallan seurauksena. Noihin aikoihin punk myös eriytyi: tulivat Toy Dolls, Discharge, Chumbawambat ja niin edelleen. Tämä siis 80-luvulla, 90-luvulla punk pohjasi paljolti amerikkalaisiin vaikutteisiin, kuten Bad Religion ja Green Day, joten siitä tuli vähemmän poliittista ja vähemmän monimuotoista. Aina kuitenkin löytyy pohjalta myös anarkistisia ja poliittisia bändejä, mutta niiden voimaa ja määrää ei ole helppoa arvioida. Sitä paitsi tänä päivänä jotkut poliittisimmista bändeistä eivät soita lainkaan punkkia, siis musiikillisesti. Eri!
tyylit sulautuvat yhteen ja sen takia enemmän ja enemmän ihmisiä tulee mukaan.

K: Sanoituksenne ovat poliittisia. Onko se aiheuttanut teille ongelmia valtakoneiston taholta? Esimerkiksi tänään näin keikalle saapuessani poliisin ottamassa kuvia keikalle tulijoista. Onko tämä yleistä?
D: Englannissa poliisi ei aiheuta paljoa ongelmia, tänään he kuvaavat, koska tämä on tukikeikka MayDay 2000-tapahtumalle (anti-kapitalistinen konfrenssi 28-30.4 ja suuri mielenosoitus vapunpäivänä), joten poliisi oli ottamassa kuvia ihmisten kasvoista, jotta he voisivat pidättää niin monta ihmista kuin mahdollista näitä kuvia todisteena käyttäen MayDay-tapahtumassa. Heidän toimintatapansa on epätoivoinen, he häviävät tämän taistelun!

K: Poliisiväkivallasta, onko se yleistä täällä ja onko se suuri ongelma?
D: Ainakaan poliisi ei saa täällä kantaa asetta, joten asiat ovat paremmin kuin esim. USA:ssa, mutta toki se on ongelma! Miten usein sitä tapahtuu, hmm, sitä on mahdoton sanoa, mutta tiedän ihmisiä, jotka on hakattu vain, koska he ovat olleet väärässä paikassa väärään aikaan tai he ovat puolustaneet ystäviään, ja tietenkin mielenosoituksissa poliisi on jatkuvasti väkivaltainen.

K: Oletteko poliittisesti aktiiveja?
D: Olemme aktivisteja tekemällä tukikeikkoja ja käymallä mielenosoituksissa ja jakamalla tietoa postin ja internetin kautta. Englannissa punk scenessa on runsaasti poliittista aktivismia, esim. talonvaltaus-liike, ALF-ryhmät ja tukikeikat, mutta kyllä se nykyaan on enimmäkseen vain humalaista hauskanpitoa.

K: Väkivaltaa punk scenessa: Joku löi sinua lavalla kesken keikan. Onko tälläisiä mulkkuja keikoilla paljonkin?
D: Väkivalta keikoilla on aika harvinaista nykyään, ainakin jos verrataan 10-15 vuotta sitten, mutta tämä johtuu siitä, että punk ei enää ole niin ulkonäkökeskeistä, imagotietoista ja se on vähemmän nurkkakuntaista.

K: Puhutaanpas asiaa välillä. Miksi ette koskaan ole tulleet Suomeen. Kuulin huhuja, että olisitte olleet saapumassa Musta-Vihreille päiville Tampereelle viime helmikuussa, mutta ette tulleetkaan. Voisitteko harkita saapumista joskus myöhemmin?
D: Meillä on hyvin vähän kontakteja Suomeen, valitan väärinkäsitystä. Toisekseen Sub Humans tekee nykyään enää vain harvoja keikkoja, koska kitaristillamme Brucella on niin paljon muitakin mielenkiinnon kohteita kuin musiikki. Mutta kertokaa meille miten pääsisimme sinne ja olemme valmiita saapumaan ainakin Citizen Fishin kanssa, se kun keikkailee huomattavasti ahkerammin.

K: Matkusteletteko paljon ja mitkä ovat tulevaisuuden-suunnitelmat?
D: Kyllä matkustamme. Olemme olleet kaikkialla Euroopassa (hmmm, toim.huom.), Amerikassa, Australiassa ja Kanadassa ja olemme tehneet noin 1400 keikkaa! Sub Humansilla ei oikeastaan ole tulevaisuudensuunnitelmia, koska teemme vain muutamia keikkoja nykyään, mutta Citizen Fish on menossa Bremeniin BOB-festivaaleille (Bremen Oakland Batl-jotain) Syyskuussa Belgian, Hollannin ja Saksan kautta, ehkä vierailemme myös Sveitsissä kesäkuussa ja Englannissa heinäkuussa. Meillä on monta rautaa tulessa.

K: Oletko huomannut eroja Englannin ja muiden maiden välillä, jos puhutaan edelleen punkista?
D: Ensinnakin, Hard Corea on joka paikassa!

K: Esimerkiksi Ruotsissa...
D: Niin, kai siellä on ska-bändejäkin? Joka maa tuntuu olevan pullollaan tätä hard core-metalli-crusti-raw-punk-tavaraa. Niin, Eurooppa on enemmänkin industrial-punkkia ja folky-punkkia, kun taas USA:ssa on ska-punkkia ja poppis-punkkia, mutta kyllä joka paikassa on jonkin verran kaikkea. Oikeasti, en usko että rajat voivat olla mikään este punkille ja musiikille, sama pätee politiikkaan ja ajattelutapoihin.. Kaikilla mailla on hallitukset ja kaikki hallitukset ovat perseestä ja siksihän tässä punkkeja ollaan!

K: Tuet siis aktivismia kaikkialla?
D: Kyllä, kaikki aktiivinen vastarinta ihmisten ja eläinten riistoa vastaan on kannattamisen arvoista. Paitsi terrorismi. En kannata terrorismia, koska elämä on aina arvokasta eikä sitä saa väheksyä.

K: No entäs sitten Citizen Fish. Onko muita projekteja?
D: Citizen Fish ovat minä, Phil ja Trotsky, olemme kaikki olleet Subhumansissa 80-85, jonka siis joskus kokoamme uudelleen keikkoja varten. Sitten on Jasper, joka oli kanssani Culture Shockissa 86-89. Kun en soita bändeissäni, hoidan levylafkaa Bluurg Records ja sen postituksia ja silloin tällöin minä ja Jasper järjestämme keikkoja muille bändeille. Phil on pistänyt pystyyn oman 16-raita äänitysstudion... Kaikki mitä teemme, liittyy kai musiikkiin. Mitäkö teen mieluiten? Soitan keikoilla!

K: Mitä D.I.Y. merkitsee sinulle, jos puhutaan vaikkapa levy-yhtiön valinnasta?
D: D.I.Y. merkitsee minulle työskentelemistä ihmisten kanssa, jotka miettivät muutakin kuin rahaa, ja joiden motivaatio on jotain enemmänkin. Ihmisiä, jotka todella välittävät mitä tekevät ja mitä vaikutusta heidän tekemisillään on - se tarkoittaa myös sitä, että pyrimme välttämään suuria yhtiöitä, ulkopuolista kontrollointia musiikissamme, valtakoneistoja ja silleen. Tämä on erittäin tärkeää musiikissa, koska sen tulisi olla henkilökohtaista ja luovaa ja liiat säännot ja rajoitukset pilaavat sen olennaisen osan.

K: Talonvaltauskulttuuri?
D: Talonvaltaus ei ole niin helppoa Englannissa, eikä se ole niin riippumatonta ja vapaata kuin Manner-Euroopassa, jossa se on hyväksytympää. Meidän lakimme ovat erittäin tiukkoja ja ihmiset ovat oppimattomia ja ajattelevat vain omistamista, ts. ovat omistuskeskeisia arvotuksissaan.

K: Onko elämäntyylisi puritaaninen?
D: No ei ole ei, käytän bensaa, poltan tupakkaa, juon alkohoolia - maksan siis epäsuoria veroja ja maksan vuokraakin... Kukaan ei voi tehdä kaikkea, ainakaan minä en voi... Mutta ainakaan en syö eläimiä, en tappele, en äänestä, en käytä fluorihammastahnaa tai shampoota..

K: Millainen on tilanne Englannissa, olen ymmärtanyt että vaikka teillä on nyt "työläis"hallitus, asiat eivät ole muuttuneet paljoakaan.
D: Tony Blair on aivan samanlainen kuin Thatcher, vain nuorempi ja mies. Kapitalismin nauravat kasvot tässä yhtiö- ja rahajohtoisessa niin sanotussa demokratiassa. Mitään Thatcherin aikaansaamia lakeja ei ole kumottu, ja meillä on uusia lakeja terroristeja vastaan - kohta meidät kaikki luokitellaan terroristeiksi vain, koska meillä on eriäviä mielipiteitä kapitalistisesta järjestelmästä. Psyykepotilaiden asema ja oikeudet ovat myös huonontuneet: kerran vapautettu voidaan ottaa pakkohoitoon, jos sinut luokitellaan potentiaalisesti vaaralliseksi ja pistää sitten vankilaan, jos heitä vain kiinostaa tehdä niin. Kaikki tämä johtaa siihen, että meiltä evätään yhä enemmän vapauksiamme - konservatiivit ovat entistä oikeistolaisempia ja kosiskelevat yleisöä isänmaallisuuden ja patriotismin avulla, pelottelevat ihmisiä pakolaisasialla jne. Yhteen aikaan näytti siltä, että Labour haluaisi edustaa työläisiä, mutta nyt se ei enää edes yritä esittää työväenluokkaista. Se on enää vain muov!
inen, tyhjä tapa tehda politiikkaa ja ainoat, joilla on vaikutusvaltaa ovat suuret yritykset. Ihmiset ovat kyllästyneet politiikkaan, enemmän kuin koskaan ennen..

K: Perinteinen kysymys: Et varmaan kannata kuningatarta?
D: Oikein. Kun kuningatar kuolee, koko monarkian perinne ja kuninkaallisen perheen asema kuolee hänen mukanaan. Hän edustaa vanhaa arvomaailmaa, joka on täydellisen raihnas ja epätäydellinen, prinssi Charles on mulkku.. Kaikkihan ne ovat matelevia verenimijöitä joka tapauksessa. Blair varmaan julistaa itsensä presidentiksi ja UK on tasavalta vuoteen 2030 mennessä.K: Onko Englannissa fasistisia/äärioikeistolaisia ryhmiä ja onko niillä vankka asema?
D: BNP (British National Party) on ainoa fasistinen ryhmä, joka joskus saa muutaman ehdokkaan läpi vaaleissa. Eivät he montaa ääntä saa, mutta heitä ei voi pysäyttää, koska he piilottelevat sananvapaus-käsitteen takana levittääkseen rotuvihaa ja ovat suorassa yhteydessä sellaisten ryhmien kuin Combat18 kanssa, joka on avoimen rasistinen. He pelottelevat, hakkaavat ja lähettävät pommeja ihmisille aivan samassa hengessa kuin BNP. Heillä ei ole voimakasta asemaa ja heidät pidetään kurissa AFA:n (Anti-Fascist Action) ja muiden senkaltaisten ryhmien avulla, jotka pitävät silmänsä avoinna joka hetki.

K: Ottavatko natsit yhteen myös punkkareiden kanssa?
D: Meillä on tämä kahdeksankymmentälukulainen ongelma, natsit ovat soluttautuneet jalkapallofanien joukkoon. Punkit ovat aina olleet liian valveutuneita vakuuttuakseen natsien löpinöistä, toivottavasti jalkapallofanit kieltäytyvät ottamasta heidän hevonpaskaansa vakavasti.

K: Uskotko, että väkivalta kannattaa ("let the boots do the talking") tai luokkasotaan?
D: En usko väkivaltaan, se ei ole koskaan muuttanut mitään parempaan suuntaan, paitsi tietenkin itsepuolustus-tapauksissa. Yleensä, väkivaltainen reaktio yhteiskuntaa vastaan vain oikeuttaa valtion lisääntyvän vallankäytön ja pakkokeinot. Siis poliisit saavat lisää aseita, ihmisiä ammutaan, ihmiset alkavat kantaa aseita, poliisit ja ihmiset tulevat ammutuiksi, poliisi saa lisää aseita ja niin edelleen ja niin edelleen. Luokka on vain keino jakaa ihmiset ryhmiin ja pitää meidät riitaisina toistemme kanssa. Valta ja tulot täytyy jakaa luokkien kesken. Kenelle todellinen valta kuuluu? Itse itsensä valinneille johtajille (juu, saamme kyllä äänestää mutta ei ole olemassa vaihtoehtoa "ei ketään ylläolevistä"), jotka tekevät rikoksen ihmisiä kohtaan olemassaolollaan, jonka äänestajat antavat anteeksi, koska eivät ymmärrä omaa voimaansa eivätkä usko voivansa hallita asioita, eivät usko voivansa muuttaa asioita työskentelemällä yhdessä sen sijaan, että antavat jakaa itsensä joihinkin!
luokkiin sosiaalisen statuksen mukaan.

K: Jos voisit muuttaa jotain Englannin punk scenessä, mitä tekisit?
D: Tahtoisin saada ihmiset käymään keikoilla kaiken tuon rave dance techno-paskan sijaan, sitä on koko ajan kaikkialla! Elävä musiikki on oikullisempaa, hauskempaa ja ennen kaikkea siinä on sanat!

K: Mitäs itse aiot tehdä loppuelämällesi?
D: Ai aionko olla punkki loppuelämäni? Toivottavasti! Kyse on oikeudenmukaisuudesta ja siitä, ettei anna muiden määrätä omasta puolestaan, perusperiaatteista. Jos perusasiat pysyvat samoina päässäsi alkavat hälytyskellot soida, jos meinaat tulla osaksi systeemia. Jos jokin ei tunnu oikealta, älä tee sitä!

K: Asenteesi työtä kohtaan?
D: Työn pitää olla ennen kaikkea sinua itseäsi varten tai tuottaa hyviä asioita muille ihmisille, jollain tapaa luovaa. Muuten siitä tulee lamauttavaa, alistavaa, mieltä tuhoavaa jankkaavaa pakkopullaa, orjuutta. Teen kerran viikossa puutarhatöitä. Sosiaaliturvasysteemi on erittäin tiukka ja menee huonompaan suuntaan, ihmiset pakotetaan matalapalkkatöihin ja paskahommiin uhkaamalla poistaa heiltä viimeisetkin valtiontuet.

K: Kuunteletko muutakin kuin punkkia? Tunnetko Suomalaisia yhtyeitä (muutamia esimerkkejä)
D: Kuuntelen klassista musiikkia, dub reggaeta, skaata, kummallista 20-luvun musiikkia. Niin ja sitten on eräs Oompah!-niminen LP-levy jotain suomalaista kummallista musiikkia... Muuten en tiedä suomalaisia bändejä ollenkaan.

K: Vielä yksi kysymys - aiotteko vielä tehdä levyjä SubHumansille vai keskitytteko uudempiin juttuihin? Vieläkö tahdotte tehda vinyylejä?
D: Ainoa uusi Subhumansille tehtava levy on cd, jossa on 6 vanhaa, ennenjulkaisematonta raitaa, levyn nimi Unfinished Business. Niin ja sitten on 7" vinyylilevy, joka ei ole tullut ulos vielä. Levyä saa tilata, 4£+postit, Bluurg Records, 2 Victoria Terrace, Melksham Wilts, SN12 6NA England.
Muuten kaikki uudet ideat toteutetaan Citizen Fishin kautta.

K: Kiitos haastattelusta, toivottavasti tulette Suomeen vierailulle mahdollisimman pian.
D: Kiitos itsellesi ja toivotaan.

Haastattelu: Katja Heikkinen


Pääsivu / Ilmot / Keikat / Uutiset