Sin Dios on espanjalainen anarko-punk-bändi, joka on tulossa Suomeen syyskuussa. Tässä haastattelussa Sin Diosin Pepe vastailee englanninkielentaitoisen ystävänsä välityksellä kysymyksiini. Bändi soittaa Liedossa Lousy Punk Festivaaleilla 15.9.2001. (http://punkfestival.cjb.net)
Haastatteli: Katja Heikkinen.

ALOITITTE SOITTAMISEN 1980-LUVUN LOPUSSA. KERTOKAA BÄNDISTÄNNE. OLETTEKO KÄYNEET LÄPI SUURIA MUUTOKSIA JA OVATKO JÄSENENNE VAIHTUNEET PALJON?
-Aloitimme todellakin kesällä 1988. Meillä oli noin vuoden ajan tilapäinen kokoonpano, josta vain Pepe (kitara ja laulu) ja Ignacio (basso ja laulu) jatkoivat. 1989 Canino tuli mukaan soittamaan rumpuja ja näin jatkoimme vuoteen 1997, jolloin bändiin liittyi uusi basisti Pepino. Näin jatkettiin vuoden 1999 loppuun, jolloin Guti liittyi mukaan uudeksi basistiksi. Hän on yli kymmenen vuotta nuorempi kuin me muut ja on ihme kyllä jaksanut pysyä mukana kahden vanhan äijän bändissä. Olemme kolmentoista vuoden aikana siis vain vaihtaneet basistia kahdesti!! Black Sabbath on muuttunut paljon enemmän ja soittavat vieläkin!!!

OLKAA YSTÄVÄLLISIÄ JA NIMETKÄÄ KAIKKI LEVYNNE JA VIDEONNE, JOTTA HALUKKAAT VOIVAT KOETTAA OTTAA SELVÄÄ NIISTÄ.
1.990 - Sin Dios ... ni amo : Initial Demo of the band
1.991 - "Ruido Anticapitalista" Split LP with Tarzan
1.993 - "Alerta Antifascista" LP
1.997 - " Guerra a la Guerra" CD & MC
1.999 - "Solidaridad" Benefit Live recording LP, CD & MC
2.000 - "Ingobernables" LP, CD & MC
Olemme levyttäneet myös jotain 15 muuta biisiä eri kokoelmille ja spliteille Camenterio Shown, Apatia No:n Protesteran ja Intolerancen kanssa.

OLETTE OLLEET VASTIKÄÄN POHJOIS-AMERIKAN KIERTUEELLA. VOITTEKO KERTOA JOTAIN SIITÄ JA MITÄ EROA NÄITTE MEKSIKON JA USA:N VÄLILLÄ?
-Emme voi puhua puolueettomasti, koska Kalifornian jälkeen Meksiko näyttää alueelta, jota köyhyys hallitsee. Tässä mielessä, kun vertailemme rikasta ja vaurasta USA:a, joka on myynyt itsensä amerikkalaiselle unelmalle ja näkemämme Meksiko ovat vain kolikon kaksi puolta, kun puhutaan kapitalismista. Toisaalta järjestystä ja kuluttamista, toisaalta köyhyyttä, kaaosta ja väkivaltaa. Olimme Puerto Ricossa ja näimme millaista siellä on, näimme että joillakin on rahaa ja korkea elintaso, jopa punk-scenessä. Kaikki, joita Amerikassa tunnemme, ovat latinoja ja he ovat pitäneet meistä hyvää huolta ja ottaneet meidät perheenjäsenikseen. USA:n punk-scene on maahanmuuttajaystäviemme mukaan melko epäpoliittinen ja rasistinen valkoisten pentujen kerho. Mutta kuten sanoin, emme voi täysin varmasti sanoa mitään siitä, koska melkein kaikki keikoillamme olivat meksikolaisia maahanmuuttajia. Amerikkalaisessa scenessä kieli on erittäin tärkeä asia, laulatko espanjaksi vai englanniksi.

ENTÄ EUROOPPALAINEN JA POHJOISAMERIKKALAINEN SCENE? KÄYTTÄVÄTKÖ IHMISET SIELLÄ ENEMMÄN RAHAA LEVYIHIN JA MITEN AKTIIVISIA HE MUUTEN OVAT. OVATKO AKTIVISTIT JA PUNKIT TOISISTAAN ERILLISIÄ RYHMIÄ?
-Puhuaksemme vain musiikillisista eroista, Euroopassa punk on polittisempaa ja ihmiset kiinnostuneempia asioista kuin Amerikassa. Kuitenkin sekä Amerikasta että EEUroopasta löytyy anarkistikollektiiveja, jotka toimivat samoilla periaatteilla ja samaa maalia kohti huolimatta niitä erottavasta valtamerestä.
Toisaalta punk on degeneroitunut olemaan piittaamatonta ja epäpoliittista kaikkialla ja joka maasta löytyy esimerkkejä tästä. Superkaupallisimmat bändit HC-punk-pop-akselilta löytyvät kuitenkin Amerikasta, esimerkkinä näistä NoFX, Green Day jne.

JANKUTAN EDELLEEN AKTIVISMISTA. SANOITUKSENNE OVAT AIKA RANKKOJA. OLETTEKO MUUTEN AKTIIVIVIA JA TULEEKO VALLANKUMOUKSEN ETEEN TEHTYÄ MUUTAKIN KUIN SOITELTUA BÄNDISSÄ?
-Elämämme ei rajoitu vain musiikin soittamiseen. Aikuistuttuamme olemme toimineet aseistakieltäytyjien ja antifasistien ryhmittymissä, tukeneet vaihtoehtolevynjulkaisutoimintaa, squattailleet jne. Tällä hetkellä kuulumme anarkosyndikalistiseen liittoon C.N.T:hen (National Labour Confederation) ja menemme mukaan kaikkiin aktioihin ja mielenosoituksiin joiden lähettyvillä satumme olemaan.
Täytynee mainita, että meillä on info-kauppa, jossa punkin ja vaihtoehtolevyjen lisäksi on myynnissä anarkistista materiaalia kirjojen, historiankuvausten, lehtien ja zinejen muodossa.

MIKÄLI OLEN OIKEIN YMMÄRTÄNYT, KAPPALEISSANNE ON MELKO VÄKIVALTAMYÖNTEISIÄ SANOITUKSIA. MIKÄ ON SUHTEENNE VÄKIVALTAAN JA VOIKO SITÄ KANNATTAA PYRITTÄESSÄ MUUTOKSIIN YHTEISKUNNASSA?
-Väkivallalla ei koskaan saavuteta vapaata yhteiskuntaa. Joissakin tietyissä tapauksissa se voi olla tarpeellista ja itsepuolustuksena se on hyväksyttävää. Vallankumouksessa väkivallan pitää palvella lopullisia päämääriämme ja jos sitä on pakko käyttää, sen tulee tapahtua vain erikoistapauksissa puolustaaksemme poliittisia ja sosiaalisia saavutuksiamme. Käytämme sanoituksissamme väkivaltaista kieltä, mutta emme koskaan ilman tarkoitusta tai kritiikittömästi hyväksyen sen. Puhumme väkivallasta, joka kohdistuu pankkeja vastaan, valtiota vastaan, kapitalismia vastaan... Tällä kaikella ei kuitenkaan ole merkitystä, jos samaan aikaan emme tee anarkistista työtä, mikä tarkoittaa epäkiitollista ja nimetöntä työtä, jota tehdään joka päivä työpaikoilla, naapureiden parissa kansalaisjärjestöissä ja poliittisissa organisaatioissa, lasten kasvatuksessa jne. Tämä näkymätön työ on juuri sitä, joka lopulta tulee muuttamaan yhteiskunnan. Pelkkä väkivalta ei auta mitään, se vain lisää valtakoneiston väkivaltaa meitä kohtaan.

ONKO ITSELLÄNNE OLLUT ONGELMIA VALTAKONEISTON SUHTEEN? OVATKO SANOITUKSENNE AIHEUTTANEET TEILLE ONGELMIA VIRKAVALLAN KANSSA JA ONKO KEIKKOJANNE YRITETTY PERUA?
-Yksi meistä on ollut pidätettynä ja tuomittu, kun hän on koettanut pistää käytäntöön sen mistä laulamme (aseistakieltäytyminen, mielenosoitukset ja anarkoaktiot), mutta niistä laulaminen ei ole aiheuttanut toimenpiteitä. Kannattaa muistaa myös, että toimimme ympäristössä, missä meillä ei ole mahdollisuutta tulla kuulluiksi radiossa, TV:ssä tai lehdissä.
Toki meillä on sanoituksia joista tulisi ongelmia (kuten kuninkaan vastustaminen, väkivallan tuomitseminen), mutta luulen etteivät valtaapitävät halua antaa meille julkisuutta, jota sanoitustemme kieltäminen toisi. Läntisen demokratian sensuuri on hiljaisuutta ja kaltaistemme huomiotta jättämistä tai informaation levittämättä jättämistä. Meidän tapauksessamme tämä merkitsee sitä, ettei lehdistö millään tavalla huomioi meitä. Jos soitamme Madridissa 1000:lle ihmiselle, siitä ei ole lehdissä riviäkään. Jos taas jollekin suurelle levymerkille levyttänyt muusikko soittaa vaikkapa vain sadalle ihmiselle, siitä kerrotaan jos hänen levy-yhtiönsä on maksanut siitä. Me emme koskaan ole hyväksyneet tätä markkinapeliä. Vaikka musiikkilehtien toimittajat tietäisivätkin meidät, he eivät voi kirjoittaa meistä, koska elämme maanalaisessa maailmassa, jossa meillä on omat vapaat lehtemme ja fanzinemme, vapaa radio ja vaihtoehtolevymerkkimme. Sieltä käsin voimme toimia vapaasti, sieltä käsin kritisoida heitä ankarasti.

NÄIN MUSIIKKIVIDEONNE JA SIINÄ OLI MUUTAMA AIKA SHOKEERAAVA KUVA SOTILAIDEN TAPPAMISTA IHMISISTÄ JNE. MITÄ VOITTE SANOA VALTION VÄKIVALLASTA JA POLIISIVÄKIVALLASTA JA ONKO SE TAVALLISTA ESPANJASSA?
-Espanjassa meillä on vahvat perinteet valtion harjoittamasta väkivallasta. Kyseessä voi olla joko laillinen armeija, erilaiset poliisin yksiköt tai epäviralliset, aseistetut joukot, jotka käyvät ns. likaista sotaa. Espanja on keskimatkassa tiellä kohti tilannetta, jossa siitä on tullut väkivaltainen valtio, joita esiintyy Keski-Amerikassa ja kolmansissa maissa. Puoliksi se on vielä eurooppalainen maa, joissa on erittäin yllättävää nähdä uutisissa ihmisiä ammuttavan mielenosoituksissa. 80-luvulla, jolloin opiskelijat alkoivat vaatia oikeuksiaan sattui joskus, että poliisi avasi tulen kesken mellakoiden. 1992 Sin Dios soitti konsertissa Amerikan 500-vuotista valloitusta vastaan ja konsertin jälkeen oli mielenosoitus, joka päättyi joihinkin ampumahaavoihin.
Nämä tapaukset ovat kuitenkin olleet satunnaisia eivätkä mittaa poliisiväkivallan määrää Espanjassa. Todellinen väkivalta tapahtuu poliisiasemalla sen jälkeen, kun sinut on pidätetty. Ihmisiä uhkaillaan kuin he olisivat pelkkää paskaa ja jos vastaa jotain takaisin, tulee hakatuksi. Tämä ei kuitenkaan ole todellisuutta tavalliselle kansalaiselle, vaan vain niille, jotka kärsivät siitä suoranaisesti tai heidän perheilleen. Espanjassa meillä on organisaatio nimeltä "Association Against Torture" joka on omistautunut paljastamaan poliisiväkivaltaa ja julkaisevat joka vuosi tiedoksiannon kaikista kidutus- ja pahoinpitelytapauksista. Voin vakuuttaa että joka vuosi näitä tapauksia on satoja.
Espanjassa meillä on pitkät perinteet taistelusta monella alueella (työläiset, opiskelijat, talojen valtaus, antifasismi jne) ja tämän vuoksi poliisi saattaa halutessaan äityä erittäin pahaksi.

MITÄ SANOTTE ETA:STA? ANTAISITTEKO ITSENÄISYYDEN BASKI-MAALLE JA OIKEUTTAAKO ITSENÄISYYSTAISTELU IHMISHENKIÄ VAATIVAT ISKUT? TOISAALTA OLEN KUULLUT MYÖS ESPANJAN HALLITUKSEN SUORITTAMISTA VÄKIVALTATOIMENPITEISTÄ BASKEJA VASTAAN.
-Tilanne Baskimaassa on hankala, eikä koskaan voi tietää onko ratkaisu lähellä vai kaukana tulevaisuudessa. Itsenäisyydestä puheenollen, Sin Dios ei usko, että millään hallituksella on oikeutta ottaa tai antaa kellekään itsenäisyyttä, sen voivat tehdä vain ihmiset itse. Joten kannatamme kaikkien kansojen itsemääräämisoikeutta. Baskimaan tilanne on kuitenkin kompleksisempi. Aluksi voin sanoa, että on olemassa useita sosiaaliluokkia, jotka hamuavat itsenäisyyttä, eivät ainoastaan "sorretut". Baski-porvarit ovat kaikkein innokkaimmin ajamassa itsenäisyyttä. Emme usko nationalismiin, joka ei johda perustavanlaatuisiin muutoksiin systeemissä. Emme ole niiden puolella, jotka haluavat vain muodostaa uuden hallintakoneiston vanhan tilalle. Tunnemme kuitenkin enemmän sympatiaa niitä kohtaan, joilla on kanssamme yhteinen vihollinen, mutta olemme selvillä heidän perimmäisistä poliittisista mielipiteistään. Tätä taustaa vasten: tuemme kaikkea baskikansan taistelua, joka kohdistuu Espanjan valtion harjoittamaa sortoa kohtaan. Emme kuitenkaan ole baskinationalistien puolella, olivat he sitten oikealta tai vasemmalta.
On hankalaa sanoa mitään ETA:sta täällä Espanjassa ilman että tulee leimatuksi jommallekummalle puolelle (ETA tai Espanjan hallitus). Emme usko autopommeihin vallankumouksen välineenä. Uskomme, että muutokset täytyy saavuttaa jotenkin muuten. Et voi olla anarkisti ja hyväksyä kidnappauksia ja autopommeja. Anarkistit Espanjassa eivät tue ETA:a, mutta emme tahdo sanoa sitä liian kovaäänisesti jottei vaikuttaisi siltä kuin tukisimme hallituksen linjaa ja kaikkia niitä kyynisiä demokraatteja.
Me Sin Diosissa ajattelemme, että tulisi mieluummin puhua huonojen työolosuhteiden aiheuttamista onnettomuuksista kuin ETA:n terrorismista. Työpaikkaonnettomuuksien määrä Espanjassa on moninkertainen kuin ETA:n suorittamien rikosten määrä. Tähän epäkohtaan ei kukaan halua puuttua, vaikka suurin osa näistä onnettomuuksista oltaisiinkin voitu välttää. Toinen esimerkki: useampi aviomies murhaa vaimonsa vuodessa kuin mitä ETA:lla on uhreja, eikä kukaan sano sitä terrorismiksi.

ONKO TEILLÄ KONTAKTEJA MUIDEN MAIDEN KANSOJEN KANSSA, JOTKA TAISTELEVAT ITSEMÄÄRÄÄMISENSÄ PUOLESTA?
-Meillä on kontakteja ihmisiin, jotka taistelevat anarkistiliikkeessä Venezuelassa, Braziliassa, Meksikossa, Puerto Ricossa, Uruguayssa, Chilessä ja Argentiinassa, mutta he eivät ole alkuperäiskansaa ja elävät ja taistelevat kaupungeissa. Uskomme, että kaikilla alkuperäiskansoilla on oikeus elää kuten itse haluavat. Valitettavasti kapitalismi ulottaa lonkeronsa maapallon joka kolkkaan tukahduttaen kaikki muut elämän muodot.
Ollessamme Meksikossa meillä ei valitettavasti ollut tilaisuutta käydä Chiapasissa tapaamassa zapatisteja. Olemme iloisia, kun mikä tahansa kansa uskaltaa nousta kapitalismia vastaan missä tahansa maailman kolkassa. Zapatistien marssiessa Mexico Cityyn tuhannet ja tuhannet ihmiset saapuivat sinne kannattamaan heidän liikettään!

ANARKOSYNDIKALISMI ON AINA OLLUT VAHVA LIIKE ESPANJASSA. KERTOISITTEKO SIITÄ?
-Tästä aiheesta voisin puhua tuntikausia, koska se on osa Espanjan historiaa ja rakastamme sitä ja olemme ylpeitä siitä. Anarkistiset ideat saapuivat Espanjaan 1800-luvun lopulla. Vapautuksen ajatukset kasvoivat nopeasti maaseudulla maatyöläisten parissa ja kaupungeissa tehtaissa. Viime vuosisadan alussa työläiset muodostivat ensimmäisen anarkosyndikalistisen ammattiliiton, C.N.T:n. 30 vuodessa noin miljoona työläistä liittyi siihen. 1936 fasistiset armeijavoimat aloittivat vallankaappauksen ja porvarit ja katolinen kirkko liittyi taisteluun työläisiä vastaan.
Sota kesti kolme hirvittävää vuotta ja suurin osa anarkisteista tapettiin. Nyt vuonna 2001 on vielä jäljellä jokunen vanha ukko C.N.T:ssä, joka eli sodan aikana. He kertovat meille pidätyksistä, teloituksista ja kaikesta muun Espanjan sisällissodasta. Siitä on myös kirjoitettu lukuisia kirjoja. Aluksi meillä oli menestystä. Kun fasistit hyökkäsivät, ihmiset lähtivät kaduille ja pysäyttivät fasismin. Suurilla alueilla vallankumous ei ollut vain unelma. Näillä alueilla ihmiset ottivat haltuunsa tehtaat ja tuhosivat maanomistuksen (maa jaettiin sillä työskenteleville työläisille). Kuukausia anarkistit taistelivat eturintamassa ja taistelivat vallankumouksen hyväksi.
Mutta fasistit voittivat lopulta. Saksa ja Italia tukivat heitä eikä minkään muun maan kuin Meksikon virallinen hallitus antanut meille tukeaan. Diktaattori Franco hallitsi 40 vuotta eteenpäin aina kuolemaansa asti, ja nyt kukaan ei enää halua puhua anarkismista. Anarkismi on nykyään synonyymi terrorismille, koska valtaapitävät eivät halua ihmisten tuntevan omaa historiaansa, sehän voisi olla vaarallista (ehkäpä uusi vallankumous..). Anarkosyndikalismi merkitsee meille kaikkien ihmisten vapautumista kaikista vallan kahleista.

MITÄ SANOTTE NYKYISESTÄ PÄÄTÖKSENTEKOKÄYTÄNNÖSTÄ?
-Emme usko, että puolueiden johtajat enää päättävät todellisuudessa mitään. Rahamarkkinat tekevät nykyään todelliset päätökset, pankit ja ylikansalliset yhtiöt ovat ne, jotka todella hallitsevat maailmaa.
On tärkeää, että ihmiset tulisivat sosiaalisesti tiedostavimmiksi. Skinit (sharp skins) tai punkkarit eivät tule tekemään vallankumouksia. Vain tiedostavat ja omaatuntoaan kuuntelevat ihmismassat voivat tehdä sen. Se oletko punkkari, hevari tai vaikkapa skini, ei merkitse mitään, jos aatteen mukana ei seuraa tekoja.

SKINEISTÄ PUHEEN OLLEN. ONKO ESPANJASSA PALJON NATSEJA JA SKINEJÄ?
-Noin 10v. sitten Madridissa oli paljon natsiskinejä, mutta oikeastaan he olivat enemmän SHARP-skinejä (eli antirasistisia). Mutta täällä on paljon natseja, jotka eivät ole skinejä. Heidän joukossaan on monen moista vipeltäjää: ovat natsit, perinteiset fasistit, Espanjan patriootit, Katalonian patriootit, Euroopan patriootit, anarkonatsit jne. Oikeastaan he eivät ole poliittinen ongelma. He ovat ongelma kaduilla mutta he ovat kaukana todellisesta vallasta.

TYÖSKENTELETTEKÖ JOSSAIN?
-Emme juuri nyt työskentele, mutta emme nää mitään pahaa yhtiöissä työskentelemisessä. Mitä voi tehdä, jos sinulla on lapsia elätettävänä? Myydä punk-demoja? Olemme työläisiä ja olemme työskennelleet useissa yhtiöissä. Tärkeintä on olla rehellinen siitä, mitä ajattelee eikä olla kenenkään toisen työläisen johtaja. Etsimme aina töitä, joissa kukaan ei joudu työskentelemään alaisinamme ja johto on mahdollisimman kaukana meistä. Emme pidä ihmisistä, jotka yrittävät hyötyä toisista ihmisistä, oli se sitten isäsi, ystäväsi tai työkaverisi.

YMMÄRRÄN. VIELÄ YKSI KEVYEMPI KYSYMYS. MILLAISTA MUSIIKKIA KUUNTELETTE JA MILLAINEN ON LEVY-YHTIÖNNE?
-Rakastamme punkkia, HC:ta, metallia ja muunkinlaista musiikkia kuten flamencoa, jazzia jne. Riippuu tilanteesta.
Tiedämme suomalaiset bändit Rattuksen ja Ratsian ja lukuisia heavy bändejä. Pidämme niistä paljon. Uudemmista bändeistä tiedämme Endstandin, Manifesto Jukeboxin, Juggling Jugularsin. Wastedin ja joitain muita.
Meillä on oma levy-yhtiö "Difusion Libertaria La ideA". Se on D.I.Y.-pohjainen lafka. Bändit kuten esimerkiksi Chumbawamba, jotka myyvät itsensä suurille levymerkeille, ovat tekopyhiä ja vailla uskottavuutta.
Nähdään syyskuussa, kun saavumme sinne soittamaan.

Lue lisää Sin Diosista: www.nodo50.org/sindios/

( Pääsivu / Ilmot / Keikat / Uutiset )