PÄÄSIVULLE

scatha logo

Scathan Respect, protect, reconnect LP oli vuoden 1996 parhaita kiekkoja. Vaikka sanoituksellisesti levy liikkui Seditionin jalanjäljillä - perustavana teemana siis oman skotlantilaisen kulttuurin yhdistäminen kaiken elämän ja luonnon kunnioittamiseen - musiikillisesti se oli hitaampaa ja raskaampaa menoa, ollen silti yhtä raakaa ja raivokasta. Yhtyeen nimi tulee muinaisesta kelttiläisestä soturikuningattaresta, jonka harjoituskoulu sijaitsi eräällä läntisen Skotlannin saarella. 1997 ilmestynyt, mukakantaaottavia punk-tekstejä ivaavasti nimetty, Fuck the system 7”, sisälsi kaksi tyypillisempää, nopeaa hc-kappaletta sekä tutumpaa Scathaa olevan b-puolen Freedom. Tänä vuonna ilmestyi pitkän odotuksen jälkeen toinen LP Birth, life and death. Siksi tämä haastattelu on juuri nyt ajankohtainen, vaikka sen ilmestyminen viivästyikin. Tämä on nimittäin peräisin syyskuulta -97 ja oli alunperin tarkoitettu erääseen toiseen lehteen, joka jäi ilmestymättä. Vanhentu-neisuuden takia osa kysymyksistä ja vastauksista (koskien mm. silloisia näkymiä yhtyeen tulevaisuuteen) on jätetty pois. Yhtyeen kokoonpano: Angus/ huuto, Andy/ kitara, Billy/ kitara, Jason/ rummut ja I.B./ basso. Kysymyksiin vastaili Andy, jolle kiitos. -Markus Termonen-Sedition ja Disaffect siis hajosivat ja Scatha kasattiin. Miten ja miksi? Syksyllä 1994 Toinen Vaihtoehto uutisoi, että Sedition hajosi, koska Angus halusi muuttaa elämään maaseudulle. Muuttiko hän nyt sitten takaisin Scathan huutajaksi?

Disaffect hajosi, koska Lynne, laulajamme, tuli raskaaksi eikä enää kyennyt tekemään hommaa. Mietimme jonkun hankkimista hänen tilalleen, mutta tulimme siihen tulokseen, ettei se kannattaisi ja päätimme lopettaa. Seditionin Angus muutti maalle jo pian Seditionin aloitettua ja asuu siellä yhä. Glasgow on yli 200 mailin päässä hänen asuinpaikastaan, joka on talo “keskellä ei-mitään” - tämä tekee asiat hankaliksi Scathalle, mutta me pärjäämme. Sedition hajosi lopulta henkilökohtaisista syistä. Me kasasimme Scathan, koska useimmat meistä halusivat yhä soittaa bändissä, mutta jotkut meistä halusivat soittaa hitaampaa, raskaampaa hardcore-meininkiä, mutta silti jatkaa sellaisten ajatuksien ja aatteiden kanssa kuin mitä Seditionilla ja Disaffectilla oli.

Oletko sitä mieltä, että yhtyeen jokaisen jäsenen täytyy olla sanojen takana? Onko asia näin Scathan tapauksessa?

Mielestäni on varsin tärkeää, että jokaisella yhtyeen jäsenellä on samankaltaiset aatteet, muutoin tilanne saattaa johtaa riitoihin. Angus kirjoittaa kaikki Scathan sanoituk-set ja loput meistä ovat pääasiassa samaa mieltä siitä mitä hän kirjoittaa. Joskus hänen sanoituksissaan on puolia, joista yksi tai useampi meistä on eri mieltä, mutta kaiken kaikkiaan me kuitenkin olemme samaa mieltä kaikista jutuista, joita hän pyrkii sanoituksissaan tuomaan julki.

Miksi Scatha levytti uudestaan Seditionin biisin Why fur?

Me teimme sen uudestaan, koska Angus halusi kokeilla hitaampaa versiota siitä. Niin yksinkertaista se on.

Teillä on biisi Cry! wolf. Kuinka monta sutta on jäljellä Skotlannissa?

Villinä niitä ei ole jäljellä ainuttakaan Skotlannissa, eikä myöskään itse asiassa koko Iso-Britanniassa. Sudet metsästettiin Skotlannissa sukupuuttoon saakka vuosisatoja sitten ja tämä on osa siitä, mitä tuolla biisillä halutaan sanoa.

Kappaleessanne Pagan idolatory suosittelette pakanallisia riittejä maan kunnioittamiseksi. Selitä lisää tästä aiheesta.

“Pagan idolatory” ei ole niinkään pakanallisuuden “suosittelemista” maan palvomiseksi, vaan ainoastaan sen mainitsemista yhtenä esimerkkinä siitä, kuinka ihmiset voivat saavuttaa uudelleen yhteyden luontoon. Ei ole mitään välttämättömyyttä pitää kiinni mistään tietynlaisesta uskonnosta tai ideologiasta maan kunnioittamiseksi. Luulen, että useimmat ihmiset, joilla on vähänkään älykkyyttä, tajuavat että saastetta ja tuhoa tuottavassa riippuvuudessamme teknologiasta on syy kerran niin kauniin planeettamme vaurioitumiseen. Kuitenkaan vielä ei ole liian myöhäistä toimia ja ehkä on vielä mahdollista pelastaa kuoleva maailmamme. Tärkein näkökohta tässä on mielestäni kierrättää niin paljon kuin mahdollista, kuluttaa niin vähän kuin mahdollista sekä yrittää välttää osallistumista kapitalismin ja järjettömän konsumerismin järjestelmiin. On yksilöstä kiinni kuinka paljon vaikuttaa, mutta jokainen pienikin teko on askel oikeaan suuntaan.

Luulenpa, että kappaleenne Blinded by sight kertoo ihmisen yksiulotteisista ajatusmalleista. Uskotko mihinkään hengellisiin tai yliluonnollisiin ilmiöihin? Entäpä mielipiteesi ihmisen taipumuksesta todistaa kaikki tieteellisesti?

Hengellisillä tai yliluonnollisilla ilmiöillä tarkoittanet haamuja yms? Henkilökohtaisesti en usko mihinkään, mitä en ole nähnyt tai kokenut. Kuitenkin ellei kyseisiä teorioita minulle vääriksi todisteta, en voi suhtautua niihin epäuskoisestikaan. Olen hyin avomielinen mitä tähän aiheeseen tulee. Niin pitkälle kuin kaiken todistaminen tieteen avulla meneekin, on mielestäni kohtuullista kokeilla ja tutkia ilmiöitä käyttäen sitä teknologiaa ja tietoa, mitä meillä jo on määräämisvallassamme ennen kuin päästämme mielikuvituksemme valloilleen. Minusta tuntuu esimerkiksi paljon järkevämmältä uskoa tieteen teoriaan ihmiskunnan alkuperästä ja planeettamme synnystä kuin uskonnollisten sekopäitten yrityksiin kertoa meille, että Aatami ja Eeva olivat ensimmäiset ihmiset, jotka loi joku jumala. Uskon, että arkeologiset neanderthaliluurankojen löydöt tarjoavat todisteen tukemaan tieteen teorioita, kun taas uskonnolliset idiootit omaavat vain sokean uskonsa tukemaan horjuvia höpötyksiään. !
Tieteellä on hyviä ja huonoja puolia. Ikävä kyllä monet tieteelliset keksinnöt pannaan väärään käyttöön.

Uskotko elämään muilla planeetoilla? Entäpä ufot ja maan asukkien sekä muiden (mahdollisten) elämän-muotojen jossain muualla välisen yhteydensaannin todennäköisyys?

Tämä tavallaan liittyy edelliseen kysymykseen. Siis, en usko ufoihin, mutta en ole myöskään epäuskoinen niiden suhteen samoista edellisessä vastauksessa ilmenneistä syistä. Mielestäni on uskottavaa, että elämää esiintyy muilla planeetoilla. Tarkoitan, että onhan maapallollakin elämää, joten ei ole syytä otaksua etteikö sitä tapahtuisi jollakin muullakin planeetalla. Kuitenkin mikäli jollain muulla planeetalla on elämää, en voi kuvitella heidän kiirehtivän yhteyden saamiseksi meihin. Otaksuen, että he eivät ole panneet maailmaansa niin sekaisin kuin me olemme omamme, luulen että he haluaisivat välttää meitä parhaansa mukaan.

Onko kannattavaa äänestää “pienempää pahaa”? (Esimerkiksi äänestää konservatiivien sijasta työväenpuoluetta.)

Ehkä se on sitä joillekin ihmisille. En ole koskaan äänestänyt enkä aio. Äänestäminen on vain sen näyttämistä, että haluat jonkun muun päättämään elämästäsi sinun puolestasi. Kykenen varsin hyvin päättämään omasta elämästäni.

Kappaleessanne Prognostication vaikutatte hyvin pessimistisiltä mitä tulee ihmiskunnan mahdollisuuksiin selviytyä kokonaisuudessaan. Onko todella mitään mahdollisuuksia muuttaa suuntaa?

Mielestäni tällä planeetalla on jo nyt tarpeeksi ihmisiä, jotka tajuavat että olemme sotkemassa asiat, ja jotka voivat saada jotain aikaiseksi, jos heille vain annetaan mahdollisuus. Kuitenkin maailman hallitukset ja valtiot ovat liian vahvoja ja vielä kykeneväisiä aivopesemään kullekin kuuluvan väestön pysymään takertuneena kyseenomaisiin järjestelmiin. Yksinkertaisesti ainoa tapa asioiden muuttamiseksi on useimpien ihmisten tahto niiden muuttamiseksi. Tämän huomioonottaen uskon meidän taistelevan propagandasotaa maailman hallitusten kanssa. Mielestäni on elintärkeää levittää musiikkiamme, ajatuksiamme ja aatteitamme niin monelle ihmiselle kuin mahdollista. Nuoremmat sukupolvet vaikuttavat jo olevan tietoisempia ympäröivästä maailmastaan kuin aiemmat sukupolvet, joten uskon että on toivoa, mutta vie todennäköisesti vuosikymmeniä ennen kuin mitään todellista muutosta tapahtuu ja huolestuttava seikka on, että asiat voivat ja luultavasti tulevatkin huonontumaan ennenkuin kääntyvät parempaan suuntaan.

Hyväksytkö tulen käytön ALF-toiminnassa? Entäpä pelottelu tai räjähteet?

Tähän on hankala vastata. Minulla oli tapana olla ALF-aktiivi, mutta emme koskaan käyttäneet tulta kauppoja vahingoittaessamme. Luulen, että palopommien käytöstä päättäminen kuuluu jokaiselle yksittäiselle ALF-ryhmälle ja oletan, että niitä käytettäisiin vain mikäli voitaisiin täydellisesti taata, ettei elämää tuhoutuisi tai minkäänlaista ympäristövahinkoa tapahtuisi. Yksinkertaisesti, en voi tuomita minkäänlaista tuhoa niitä liikeyrityksiä kohtaan, jotka tienaavat eläinten murhaamisella, kunhan se tehdään oikeista syistä ja toimitaan kunnollisin varokeinoin.

Oletko koskaan joutunut tilanteeseen, jossa sinun on ollut pakko käyttää itsepuolustusta?

Kyllä.

Takaisin yhtyeeseenne. Teitte kiertueen Counterblastin kanssa. Kuinka se meni? Missä maissa kävitte?

Kiertue Counterblastin kanssa oli yksi parhaista viettämistäni ajoista elämässäni - he olivat kaikki todella mukavia ihmisiä, me tulimme toimeen todella hyvin ja ystävyyssuhteita luotiin. Muutama Counterblastin tyypeistä on sittemmin vieraillut luonamme Skotlannissa ja oli erinomaista nähdä heitä taas. Soitimme Saksassa, Belgiassa, Puolassa, Tsekissä sekä Itävallassa ja jokainen keikka oli tosi hyvä, joten suuri kiitos Hernelle kiertueen järjestämisestä meille ja kiitos myös kaikille ihmisille, jotka järkkäsivät keikkoja, tekivät meille ruokaa tai antoivat yösijan - todella mahtavaa.

Andy/ Anonymous Records/ 21 Greenholm ave/ Clarkston/ Glasgow/ G76 7AJ/ Scotland, UK