RACHEL JACOBS SUOMESSA KESÄKUUSSA 2003;

rachel on tulossa 3-17.6. ainakin helsinkiin, lahteen, jyväskylään, vaasaan, poriin, turkuun, tampereelle yms (mukanaan näillä näkymin haarakiila ja / tai honza the pimp). ja tarvitsee apua keikkojen järjestämisen kanssa. hän toivoo, ettei keikoillaan olisi ikärajoja ja soittaa mielellään niin hyväntekeväisyys-, kuin kellarikeikkojakin. jos voit auttaa järkkäämään rachelille keikkaa, mailaa suoraan hänelle itselleen osoitteeseen [email protected], tai riikkalle; [email protected]. tarkat kiertuepäivät julkaistaan seuraavassa tv:ssa (päivitetään sitten myös keikkakalenteriin - http://www.punkinfinland.net/tv/keikat.html ) ja toki rachelin sivuilla: http://www.racheljacobs.net.


RACHEL JACOBS ON NEW YORKISTA KOTOISIN OLEVA 23-VUOTIAS NAINEN, JOKA ON TEHNYT MUSIIKKIA KOKO ELÄMÄNSÄ AJAN TEE-SE-ITSE PERIAATTEELLA. HÄNEN BÄNDIINSÄ KUULUU VAIN RACHEL ITSE, PUREVAT PERSONAL-IS-POLITICAL -ASENTEELLA HÖYSTETYT LYRIIKAT, KOSKETTAVA ÄÄNI JA AKUSTINEN KITARA. HÄN ON TEHNYT JO USEAMMAN KOKOPITKÄN AMERIKANKIERTUEEN (JA SOITTANUT TOISTASATAA KEIKKAA) JA ON NYT TULOSSA VARASTAMAAN SYDÄMIÄ SUOMEENKIN KESÄKUUSSA.

ENSIKSIKIN, MILLOIN OLET ALOITTANUT MUSIIKIN TEKEMISEN? OLETKO SOITTANUT MUISSA BÄNDEISSÄ JA MIKSI PÄÄTIT ALOITTAA URAN SOOLOARTISTINA?
-aloitin laulujen kirjoittamisen jo pienenä lapsena, ennen kuin edes osasin soittaa mitään instrumenttia. 13-vuotiaana sain vihdoin oman kitaran. lukioaikana soitin monessa bändissä, mutta mikään niistä ei pysynyt koossa. oli todella vaikeaa löytää ihmisiä joiden kanssa olisi synkannut musiikillisesti, joten aloin tehdä biisejä akustisella kitarallani. pidän ajatuksesta, että minun ei tarvitse tukeutua kenenkään muuhun kuin itseeni luodakseni musiikkia.

MITÄ MUITA POSITIIVISIA PUOLIA NÄET SIINÄ, ETTÄ SOITAT MUSIIKKIA IHAN YKSIN?
-no, yksin soittaminen on ollut minulle äärettömän haastava prosessi. kun alussa aloitin sooloesiintymiset, jalkani tärisivät hallitsemattomasti enkä voinut puhua laulujen välissä. olin kauhuissani ajatuksesta, että minulla ei ollut kovaäänistä vahvistinta peittämään kaikkia sanoja, joita lauloin. olin peloissani siitä haavoittuvuudesta. soittaessani yksin ja ollessani täysin itseeni turvautuva, tunnen tulleeni paljon kovemmaksi ja itsevarmemmaksi. toki jännitän vieläkin, mutta joka kerta kun soitan uusien ihmisten edessä vieraissa kaupungeissa, yritän nähdä sen uutena kokemuksena, koska en voi ikinä tietää miten ihmiset tulevat suhtautumaan.

VAIKUTTEITA? MIKÄ INSPIROI SINUA?
-lauluni saavat vaikutteita kaikesta mitä kuulen, näen, luen ja henkilöistä joita tapaan. saan vaikutteita yhtä paljon kaikesta huonosta kuin mahtavasta ja haastavasta musiikista. itseasiassa, voi olla, että saan vaikutteita paljon enemmän huonosta/tylsästä musiikista, koska milloin vain kuulen sitä (siis todella usein), tunnen omallatunnollani vastuun kirjoittaa jotakin kiinnostavampaa.

PIDÄTKÖ TYÖTÄSI POLIITTISENA?
-uskon, että kaikessa on poliittinen tarkoitus. joten miellän työni poliittiseksi. mielestäni taide voi tuoda sosiaalisen muutoksen. ja ellei taiteeni muuta mitään muuta, haastan ainakin itseni.

JOTEN HENKILÖKOHTAINEN ON POLIITTISTA SINULLE?
-kyllä, ehdottomasti!

KUN ALOITIT TEKEMÄÄN MUSIIKKIA, OLIKO TARKOITUKSENASI TEHDÄ SIITÄ POLIITTISTA SELLAISTA?
-ei, ei ollenkaan. aloin soittaa musiikkia itselleni. kun päätin, että haluan jakaa sen toisten ihmisten kanssa, eräät asiat muuttuivat, kuten tietoisuuteni voimasta, joka musiikilla voi olla ihmisiin. mutta teen sitä vieläkin itselleni. poliittinen ajatusmaailmani näkyy enemmänkin siinä kuinka esiinnyn taiteilijana, ja kuinka minä jaan taiteeni.

ONKO TEE-SE-ITSE TÄRKEÄÄ SINULLE? HALUATKO JATKAA LEVYJEN TEKOA INDIEMERKEILLÄ VAI TÄHTÄÄTKÖ MAINSTREAM-MARKKINOILLE?
-DIY on minulle niin itsestäänselvä asia, etten oikeastaan enempiä ajattele sitä, minulla vain on tapana tehdä kaikki itse. itseasiassa olen perustamassa omaa levymerkkiä, koska minulle on tärkeää luoda asioita omien visioideni pohjalta. valtavirrassa menestyminen ei vedä minua ollenkaan puoleensa. se tarkoittaa yleensä yleisiin kiinnostuksiin sulautumista ja niiden hyväksyntää. usein toivon, että musiikkiani kuulisi hieman moninaisempi yleisö, eikä vain punkkarit, mutta luulempa, että minulla on mahdollisuuksia saavuttaa se ilman, että minun täytyisi tehdä kompromisseja etiikkani kanssa ja myydä itseäni.

VOITKO KERTOA LISÄÄ LEVYMERKISTÄSI? ONKO SINULLA SUUNNITELMISSA JULKAISTA MUIDENKIN BÄNDIEN TUOTANTOA OMIESI LISÄKSI?
-en ole varma mitä levymerkin kanssa tulee tapahtumaan. aloitan julkaisemalla seuraavan ep:ni, ja katson siitä sitten eteenpäin. myöhemmin haluaisin myös julkaista erilaisia asioita, kaseteista poliittisiin manifestoihin ja taidekirjoihin. minusta olisi hienoa pyörittää sitä yhteisöllisesti, mutta saa nähdä miten käy.

MILLOIN SEURAAVA EP:SI ON TULOSSA ULOS JA MITÄ VOIMME ODOTTAA SILTÄ?
-se julkaistaan toukokuun loppupuolella. se on viiden biisin ep. nauhoitan sen ystäväni joelin kanssa californiassa. joel on hyvin inspiroiva ja luova persoona, ja luulempa lopputuloksen olevan jännittävää kuultavaa. nauhoitan myös 7":n, joka julkaistaan myöhemmin toukokuussa connecticutilaisen solution recordsin kautta.

ONKO KIERTUEELLA OLO SINULLE TÄRKEÄÄ? KUINKA IHMISET YLEENSÄ REAGOIVAT LIVEKEIKOILLASI? VOISIN KUVITELLA, ETTÄ SHOWSI OVAT JOILLEKIN YLLÄTTÄVÄN PALJAITA JA INTENSIIVISIÄ.
-kiertueella olo on minulla hyvin tärkeää, se on yksi voima joka ajaa minua eteenpäin. on todella hassua, mutta ihmiset reagoivat hyvin erilailla jokaiseen keikkaani, erityisesti siksi, että soitan erilaisten skenejen keskellä. luulempa, että he eivät oikein tiedä miten reagoida minuun, koska he eivät odota tytön akustisen kitaran kanssa kuulostavan tältä. he odottavat musiikkini olevan passiivista ja suloista. kun isken kitaraani ja rikon kieliä, heidän asenteensa muuttuu.

KOHTAATKO IKINÄ NIITÄ ÄLLÖTTÄVIÄ "TYTTÖ AKUSTISEN KITARAN KANSSA"-STEREOTYPIOITA?
-koko ajan!

JOIDENKIN IHMISTEN ON VARMAAN VAIKEAA KUVITELLA ETTEI KALTAISESI TYTTÖ KUULOSTAISI JEWELILTÄ TAI ANI DIFRANCOLTA!
-aivan. se on ihan ymmärrettävää, koska mielestäni monia ihmisiä ei ole tutustutettu mihinkään muuhun.

ONKO SINULLA MITÄÄN MISSIOTA, JOTA TOTEUTTAISIT MUSIIKIN KAUTTA?
-ei oikeastaan, ottamatta huomioon sitä, etten halua artistina olemisen olevan liian mukavaa.

MIKSI NIIN?
-se ei haasta minua. turvallisuudessa ei ole edistymistä. jos tulen siihen siihen tiettyyn pisteeseen etten enää voi ottaa riskejä siinä mitä teen, lopettaisin sen tekemisen.

OLET SANONUT OLEVASI FEMME. OLETKO SITÄ MIELTÄ, ETTÄ TÄTÄ NIMITYSTÄ VOIVAT KÄYTTÄÄ VAIN QUEER-NAISET? KUINKA FEMME-IDENTITEETTISI NÄKYY ELÄMÄSSÄSI?
-perinteisesti femme-sanaa on käytetty queer-yhteydessä, mutta sen ei tarvitse olla niin. ihmisten täytyisi voida määritellä se oman tahtonsa mukaan. femmenä oleminen on minulle todella tärkeää. kauan ajattelin, ettei femmenä oleminen ole kovismaista. olen oppimassa löytämään voimaa femmeydestäni, ja olemaan hyväksyvämpi itseäni kohtaan. olen myös tyytyväinen itseeni, mutta samaan aikaan, en rajoita itseäni. joten siis minulle, osa femmenä olemista on vaatia itselleni tärkeää osaa siitä kulttuurista, joka kovasti yrittää vetää mattoa jalkojeni alta, ja käännän osat toisinpäin.

MÄÄRITELLÄÄNKÖ FEMME ULKOISEN OLEMUKSEN VAI ENEMMÄNKIN ASENTEEN KAUTTA? TARKOITTAAKO FEMME SINULLA FEMINIINISYYTÄ?
-femmeys on enemmänkin asennetta. samaan aikaan se voi olla sitä miten esität itsesi visuaalisesti, ja mitä se merkitsee sinulle. femme ei välttämättä tarkoita feminiinistä, koska suurimman osan ajasta en tunne itseäni erityisesti feminiiniseksi, mutta tunnen itseni silti femmeksi.

PUHUT USEIN JUUTALAISESTA IDENTITEETISTÄSI. OLETKO USKONNOLLISESTI JUUTALAINEN, VAI ONKO SE ENEMMÄNKIN KANSASI HISTORIA JOSTA OLET YLPEÄ?
-en ole ollenkaan uskonnollinen. juutalainen identiteettini on enemmänkin kulttuurillista ja historiallista. arvostan joitakin uskonnollisia traditioita, mutta en ole erityisesti kiinnostunut niistä.

MITÄ AJATTELET SEKSITYÖSTÄ JA MIKÄ ASENTEESI ON PORNOGRAFIAA JA PROSTITUUTIOTA KOHTAA? USKOTKO, ETTÄ NAISET JOTKA TYÖSKENTELEVÄT SEKSIALALLA VOIVAT OLLA FEMINISTEJÄ?
-olen täysin seksityön puolesta. kunnioitan seksityöläisiä ja sitä mitä he tekevät, mutta mielestäni he eivät saa lähellekkään sitä palkkaa mitä heidän pitäisi. mielestäni prostituutio pitäisi laillistaa, koska hallituksen ei pitäisi sanoa mitä ihmiset saavat tehdä omalla kehollaan ja mitä eivät. tämän lisäksi, prostituoituja raiskataan ja käytetään hyväksi sen takia, että työ ei ole laillista. jos siinä ei ole tarpeeksi syytä laillistaa sitä, niin en tiedä missä.
jokaisella alalla on omat rajoituksensa. valitettavasti joidenkin ihmisten täytyy huorata tehdäkseen rahaa, olkoon se sitten henkistä, emotionaalista tai fyysistä huoraamista. monia naisia kohdellaan seksiobjekteina aloilla, jotka eivät ole seksialaan liittyviä ja saavat hiton huonoa palkkaa. joten miksi ei käyttää hyväksi sitä, että saat hieman enemmän rahaa kehollasi? se ei ole arvoa alentavaa, se on vain työ muiden joukossa. ja vielä, mielestäni ei ole kauhean feminististä mennä sanomaan jollekkin toiselle naiselle mitä heidän pitäisi tehdä kehoillaan. mielestäni se on harhaanmenneen feminismin muotoa.

MITÄ ODOTAT TULEVALTA SUOMEN KIERTUEELTASI? MITÄ TULEE MIELEESI AJATELLESSASI SUOMEA?
-en todella tiedä mitä odottaa, ja se juuri onkin jännittävintä siinä. kun ajattelen suomea, mieleeni tulee dada stunt girl! RIP!


haastattelu: riikka
suomennos: minna


MAKE BELIEVE

You said: "this is for real, it's not a game."
I didn't know that. You said that I'm not real.
Well that's ok. I didn't know that.
I can't be on your mind and it's my fault that I can't be there.
You don't have me defined.
It's not that simple. But it's all right.
And I wear your clothes but I don't suppose that you wear my heart on your chain.
And I read your notes and it's bad, I know. And I wear your coat in the rain.
C'mon, everybody wants to know (and I know and I know and I know).
Yeah, and everybody thinks they know my secret that I've never told.
What is real I still deny.
This make believe becomes my life and no one stands surprised.
This time I'm on your porch, can't be ignored. You wanna come out.
This time who slams the door?
I'm still not sure if I believe this.
I'd wait 'till half past ten for you again but you are sleeping.
This time I can't pretend that you're my friend 'cause I'm just dreaming.
When I'm in your room I cannot assume that I'm really in the right place.
And I can't pretend that I don't offend 'cause I see that look on your face.
C'mon, everybody wants to start (and I start and I stop and I stop).
Yeah, and everybody thinks my heart was made for them to tear apart.
When is anything gonna take up my time?
When is anyone gonna be on my mind? Imaginary friend of mine.


THE KIDS GROW UP

Sleep alone, cross eyed, one to the other.
Moonlight trace, out paper curtains I see ghosts handing me blank checks with my name on them.
I've got a nice business going.
My friends don't like what I'm doing.
I traded my life for recognition.
I bottled and sold it.
I made a nice profit.
Where the days don't meet, where the trees don't live, it's covered in plastic wrap.
I bottled and sold it. I made a nice profit. (It's a crying shame. You know the kids always grow up.)
They've got presidents, they've got actresses, they've got magicians, they've got beauticians,
they've got scientists, they've got school teachers.
There ain't nothing that they haven't stolen.
I wore a mask once in a while.
I wore a patch that said: "I don't remember how to smile."
My teeth are on a plate next to rotting flesh.
I perfumed and purified it, I made a nice profit.
1-900-number, I swear it's my last phone call.
Save me some of your revolutionary capital.
Don't you know you only get one chance to be a star?
My face is on their dollar, I'm dead just like the others.
(It's a crying shame. You know the kids always grow up.)
The kids the kids the kids the kids the kids the kids the kids the kids the kids always grow up.

Pääsivu / Ilmot / Keikat / Uutiset