Post Regiment

Post Regiment tulee Puolasta, ei silti soita mörinä-crustia vaan tarttuvaa hyvin laulettua punk/hc:ta. Bändiltä on ilmestynyt 3 albumia (jakelijana maineikas Skuld Releases Saksasta). Bändi on kulttimaineessa mm. Yhdysvaltain punkkien keskuudessa. Yksinkertaisesti yksi Euroopan parhaita bändejä! Kysymykset esitti Petteri ja niihin vastaili helmi-maaliskuussa 2000 bändin laulajatar Nika.

Kokoonpano:
Nika - laulu
Max -rummut
Rolf - basso
Smok - kitara

Aloitetaan bändin historiasta. Kuulin ensimmäisen kerran teitä Berliinissä muutama vuosi takaperin (taisi olla 1996). Kyseessä oli ensimmäinen albuminne (pelkkä kasettijulkaisu vielä tuolloin), ja kun viimein sain sen hankittua itselleni, huomasin että se olikin äänitetty jo 1991! Milloin se oikeasti ilmestyi ja olitteko tehneet jotain ennen sitä?
- En ole kovin hyvä historiassa, mutta yritetään. Post Regiment on perustettu vuonna 1987. Ensimmäinen demo äänitettiin vuonna 1988, tuolloin bändissä oli vielä mieslaulaja. Toisella demolla (äänitetty joskus 1990) yrittivät laulaa Smok (bändin kitaristi) ja minä. Ensimmäinen oikea levy ilmestyi 1992.

Viimeisin LP/CD:nne "Tragiedia wg Post Regiment" koostuu lähinnä Tragiedia-bändin biiseistä. Koska tulee uutta Post Regiment-materiaalia? Tarkoitan, että toinen LP/CD:nne "Czarzly" on äänitetty jo 1996, lähes 4 vuotta sitten (ja sekin sisälsi muutaman tutun biisin debyytiltä). Oletteko niin kriittisiä siitä mitä pistätte ulos, vai vaatiiko jokainen biisi niin paljon vaivannäköä?
- Totta puhuen olemme perhanan laiskoja. Me olemme kriittisiä ja panostamme paljon siihen mitä teemme, mutta pääsyy "hitauteen" on se, että jokaisella on meistä on oma elämämme, teemme erilaisia asioita ja PR on vain siinä sivussa. Joskus soitamme paljon keikkoja ja treenit jää vähemmälle, joskus jollakin on muita kiireitä ja soittaminen jää vähemmälle. Pidämme lomataukoja ja yleensä ottaen emme muutenkaan kiirehdi.
En tiedä koska ilmestyy uutta materiaalia. Teemme kyllä uusia biisejä koko ajan, joten toivottavasti kykenemme soittamaan jotain uudempaa matskua tulevalla kiertueellamme.

En tiedä montaa Puolalaista bändiä joka olisi ollut kasassa yhtä kauan kuin te (itseasiassa tiedän vain yhden: Dezerter), mikä on pitänyt teidät näinkin kauan yhdessä?
- Me olemme ystäviä ja nautimme tälläisen musiikin tekemisestä yhdessä. En tiedä kuinka ilmaisisin sen, mutta kyse on hyvin yksinkertaisesta asiasta. Me pidämme matkustelusta, ihmisten tapaamisesta, uusien asioiden oppimisesta ja bailaamisesta. Ei siinä mitään mysteeristä ole. Mitä me teemme tuntuu meistä järkevältä (eikä vain meistä), bändi on meille väline taistella vapaan yhteiskunnan puolesta; voimme puhua mielestämme tärkeistä tai mielenkiintoisista asioista, eikä kukaan voi sanoa meille mitä meidän pitäisi tehdä. Se on todella arvokasta meille.
On muitakin kauan kasassa olleita bändejä kuten esimerkiksi Apatia tai Alians, ja vieläkin vanhempia kuten KSU ja Armia, mutta ne eivät soita enää alkuperäisillä kokoonpanoilla.

Onko teidän yleisönne muuttunut vuosien varrella? Onko sen ikärakenne mahdollisesti jotenkin vanhempaa kuin joillain uudemmilla Puolalaisilla punk/hc-bändeillä?
- Varmasti se on muuttunut. Suurinta osaa ihmisistä, jotka kävi keikoilla kymmenen vuotta sitten, kiinnostavat nykyisin jotkin ihan muut asiat - erilainen musiikki, perhe, lapset, bisnes, raha, yms. - ovat siis kasvaneet aikuisiksi. Mutta aina löytyy joitain yksilöitä jotka eivät anna periksi ja tulevat yhä keikoille. Tottakai yleisössä mukana on myös nuorempia, eli ihan kaikenikäisiä.
En tiedä kuinka asiat on uudemmilla bändeillä, mutta tavallisesti kun kaupungissa on keikka, sinne tulevat kaikki asiasta kiinostuneet. Erityisesti pienemmissä kaupungeissa, missä ei muutenkaan tapahdu mitään.

Voitko verrata 80-luvun Puolan punk-sceneä (ja sen ajan bändejä kuten Abaddon, Siekiera, Moskwa, Armia ym.) 90-luvun sceneen; mitkä asiat ovat muuttuneet, ja onko muutos ollut parempaan tai huonompaan? Mistä uudemmista Puolalaisista bändeistä pidät?
- 80-luvun bändit oli todella mahtavia; hyviä sanoituksia ja voimakasta musiikkia. Suurin ero on ehkä siinä, että ennen bändit lauloivat enimmäkseen asioista, jotka tapahtuivat Puolassa ja sen aikaisessa kummallisessa kommunistisessa järjestelmässä. Mutta monet noista tuon ajan sanoituksista ovat yhä ajankohtaisia, valitettavasti! Bändeillä ei ollut mahdollisuuksia kierrellä ulkomailla, kun nykyään se on paljon helpompaa, siksi 90-luvun bändit ovat enemmän tietoisia mitä tapahtuu muualla maailmassa. He tapaavat ihmisiä, vaihtavat ajatuksia ja tietoja (internetistäkin on apua). Ennen ei ollut niin paljon keikkapaikkoja, vaan yleensä ne tapahtuivat kulttuuritaloissa ("Dom Kultury"). Oli toki joitain festivaaleja mutta jos halusit soittaa niissä, sun täytyi antaa kaikki sanoitukset sensuroitavaksi. Oli lähes mahdotonta julkaista levyjä; oli vain muutama hyvin pieni indie-lafka, ja isot yhtiöt eivät olleet kiinnostuneita moisesta metelistä. Nuoret äänittelivät pienillä kasettina!
uhureillaan keikkoja ja sitten kopioivat niitä ystävilleen.
Jotkut sanovat, että Puolan 80-luvun musiikki oli omaperäisempää kuin nykyään, joka johtuu ehkä siitä, että emme kuulleet niin paljon mallia ulkomailta. Ne joilla oli pääsy ulkomaiseen musiikkiin olivat todella onnellisessa asemassa. 90-luvulla, kun näköpiiri on jollain tavoin laajentunut bändit ovat alkaneet soittaa erilaista, äärimmäistä ja "outoa" musiikkia.
Mulla on joitain Puola-suosikkeja 90-luvulta: Guernica Y Luna, Sanctus Iuda, Infekcja (yhä kasassa) ja monta muuta.

Mitä mieltä olette Puolan tulevaisuudessa tapahtuvasta EU-jäsenyydestä? Onko tämä kehitys jo aiheuttanut paljon työttömyyttä? Puola on hyvin pitkälti agraarivaltio, mitä tapahtuu kaikille maanviljelijäille EU:n myötä, vai onko johtajilla jo suunnitelmat heidän varalleen? Ja vielä: olen kuullut, että Puolassa työttömyyskorvauksia maksetaan vain 6 kuukautta ja sen jälkeen ei mitään; kuinka mahdollisesti lisääntyvät työttömät voivat selvitä tästä?
- En ole kovin innostunut tästä kehityksestä. Hyvää siinä on se, että voimme matkustaa maihin (kuten Iso-Britannia), jonne olemme aikaisemmin tarvinneet viisumit, mutta sitten taas itään matkustaminen tulee olemaan hankalampaa kuin nykyisin. Mielestäni juhlimisen aihetta on vain poliitikoilla ja isojen yhtiöiden johtajilla; tapaamisia, juhla-aterioita, keskusteluja yms. En väitä että Puola olisi mikään mahtava valtio, mutta pelkäämpä että kaikki täällä ei tule olemaan edes EU-standardien mukaista. Ei ole hyvä, että kaikkialla on samanlaista. Kommunistisen järjestelmän romahdettua meille kerrottiin, että meidän tulisi työllistää itse itsemme, mutta sitten he päästivät suuret yhtiöt valloittamaan markkinat ja se tappoi pienet kaupat, tehtaat yms. ja ihmiset menettivät työpaikkojaan. Vittuun monikansalliset! Luin tänään, että työttömyysaste (38,5 miljoonasta ihmisestä) on 13,6%.
Kyllä, luulen, että Puolassa on liikaa maanviljelijöitä EU:lle (tähän asti ruuantuotanto on kyllä sujunut hyvin) ja politiikot eivät oikein tiedä mitä heidän kanssaan tekisi. Yksi tyyppi on keksinyt käyttää tätä viljelijöiden turhautumista ja vihaa hyväkseen saavuttaakseen omat poliittiset päämääränsä. On järjestetty mielenosoituksia ja tiesulkuja, mutta todellisuudessa hän tahtoo vain presidentiksi tms. Hän tulee unohtamaan lupauksensa hyvin pian. Hän tekee uraa käyttämällä hyväkseen naiiveja ihmisiä. Puolan politiikoilla ei ole mitään suunnitelmaa näiden ihmisten varalle, he vain käyttäytyvät kuin sokeat; keskustelevat typeristä asioista, kuten koulujen seksivalistuskirjasta (mikä on pelkkä vitsi) ja suunnittelevat viljelijöille työttömyyskorvauksia, mikä on naurettavaa.
On totta, että työttömyyskorvausta maksetaan 6 kuukautta ja sen jälkeen ei mitään. Ihmiset yrittävät selviytyä parhaansa mukaan; jotkut tekevät töitä pimeästi, jotkut tekevät ihan mitä vaan saadakseen rahaa ja joistakin tulee kodittomia jotka elävät juna-asemilla.

Olen kuullut, että joillakin teistä on lapsia? Tuoreena isänä täytyykin kysyä kuinka olette onnistuneet yhdistämään vanhemmuuden ja bändissä soittamisen? Ovatko he mukana myös keikoilla vai pysyvätkö he kotona? Pitävätkö he yhtään musiikistanne?
- Rolfilla (basisti) on kaksi lasta, ja minulla ja Maxilla (rumpali) on tytär. Rolf jättää aina lapsensa kotiin, mikä on mielestäni hyvä, koska hän ei pystyisi huolehtimaan heistä kiertueilla. Meillä oli tapana ottaa Zuzia mukaamme kun hän oli pieni. Ensimmäisen kerran, kun hän oli mukana kiertueella, hän oli 3 kuukautta vanha. Se kävi helposti, koska hän pärjäsi vielä rintaruokinnalla eikä tarvinnut niin paljon tilaa. Seuraavalla reissulla vuokrasimme pakettiauton, jossa oli kaasuhella ja sänky ja sekin sujui helposti; pystyimme pysähtymään aina tarpeen vaatiessa laittamaan hänelle ruokaa. Keikan aikana meillä oli tämmöinen näppärä keksintä kuin "baby-phone" (itkuhälytin) ja näin ystävämme, joka hoiti myyntipöytäämme, kykeni kuulemaan kun Zuzia itkee ja lähti sitten tyynnyttelemään häntä.
Nyt hän on 3,5 vuotias ja jää kotiin isovanhempiensa luokse, koska ajattelin, että hän ei haluaisi välillä istua autossa useita tunteja yhteen menoon. Jokatapauksessa hän on alkanut kyselemään voisiko hän tulla mukaamme joku päivä. Olen yrittänyt selittää hänelle millaista se tulisi olemaan, mutta hän on silti kiinnostunut. Luulen, että hän selviäsi, koska hän on yhä mukanamme silloin tällöin ja hän pärjää melko hyvin, kova tyttö!
En osaa sanoa, pitääkö hän musiikistamme, koska emme oikeastaan kuuntele sitä kotona. Hän kyllä tykkää punkista ja tanssii sen mukana muiden musiikkityylien ohessa. Kerran hän näki keikkamme ja sanoi, että "oli ihan hyvä, mutta ilmapallot puuttuivat".

Tiedättekö Suomesta mitään ennakolta ja mitkä ovat odotuksenne?
- En tiedä paljoa Suomesta mutta toivon että opin jotain, kun tulemme sinne kiertueelle. Luulen että Suomi on kaunis maa, jossa on paljon järviä (ainakin kartan perusteella) ja että siellä on kylmempää kuin Puolassa. Toisessa maailmansodassa Suomi oli liittoutumaton valtio. Kielenne kuuluu samaan kieliryhmään unkarin kanssa. Joulupukki asuu jossakin maanne pohjoisosassa ja... Sauna on suomalainen keksintä, eikös vain? Ja sitten olen kuullut jostain kummallisesta alkoholista, jota teette kotonanne.


Haluaisitteko lisätä jotain?
- Tämä oli ensimmäinen haastatteluni ulkomaalaiseen lehteen. Minulla oli hiukan ongelmia englantini kanssa, mutta toivottavasti kykenit ymmärtämään mitä tarkoitin - tein parhaani.
Olemme oikein iloisia, että pääsemme maahanne soittamaan. Toivottavasti tapaamme paljon hulluja ja mukavia ihmisiä! Terveiset kaikille Suomi-punkeille, kiitos tämän jutun lukijoille mielenkiinnosta bändiämme kohtaan!

POST REGIMENT - FINLAND-TOUR 2000:

La 08.4. TURKU, Sadis
Su 09.4. VAASA, Club 25
Ma 10.4. Oulu, 45 Special
Ti 11.4. TBA (pidä silmät & korvat auki..)
Ke 12.4. TAMPERE, Tulliklubi
To 13.4. HELSINKI, Oranssi
Pe 14.4. HÄMEENLINNA, Nuorisokeskus Asema

Katso tarkemmat tiedot >KEIKKAKALENTERISTA<

Pääsivu / Ilmot / Keikat / Uutiset