PÄÄSIVULLE

LA FRACTION Ranskasta tulee Suomeen 14.-16.6. !!!

No nyt on taas hienoa olla punkki! Monenmoista on orkesteria muutaman viime vuoden aikana meilläkin käynyt, mutta ei yhtään tällaista. Yli 200 keikkaa vuodesta 1992 lähtien tehnyt ranskalais kvartetti on päättänyt tulla Euroopan kiertueellaan näyttään mallia ja kertomaan viimeisimmät Pariisin muodin yksityiskohdat! Eli: suoraa mutta ei yksinkertaista melodista punk rockia, jossa väistämättä pysähdyttävintä on voimakas, ainutlaatuinen ja jotenkin niin ”ranskalainen” naislaulu. Useiden demojen ja oman EP:n jälkeen on viime vuonna ilmestynyt LP, joka ansaitsee ja myös vangitsee huomiosi. No nii, jos haluat kavereilles pätee punk jutuillas, raahaa ittes LA FRACTIONin keikalle 14.6. Hesaan tai 16.6 Tampereelle, ja juttua riittää! Vielä parempi kun raahaat ne kaveris mukanas, ettei tarvi kertoa, vaan kaverit näkee ite! Haastattelu on tehty tänä vuonna Belgialaisen RÉNÉ BINAMÉ lehden toimesta (kiitti?), itsekin haastis tehtiin, mutta liian myöhään. Jos joku haluaa sen omaan zineensä, voi kysellä sitä info nro:sta 050/560 59 21... Mutta olkaapa hyvät: Boris (dr), Dédé (gtr), Thierry (bass), ja Magali (voc).
*****

No, kuinkas kauan olette yhdessä soittaneet? Onko kokoonpano vieläkin alkuperäinen ja oletteko aikaisemmin soittaneet orkestereissa?
fraktio.gif (6754 bytes)
Ollaan oltu kasassa seitsemän vuotta. Kokoonpano on alkuperäinen ja ennen LA FRACTIONia soitettiin omaksi hyviksi ihan vaan kaverien kanssa.

Diskografianne? Kaksi demoa, Seiskatuumainen, nauha nimeltään ”Shcrottbar”(sisältää 4 punk coveria) ja LP.

LP:n teitte Crash Disquesille, Miten ja miksi päädyitte ko. lafkaan? Meillä ei ollut itsellämme rahaa LP:n tekoon, joten kysyimme Marsun kiinnostusta hanketta kohtaan ja siinä se nyt on! Plus puolia Crash Disquesissa on jakelu. Saamme levyn paremmin saataville Ranskassa.

Pitkäsoittoanne saa kahdessa formaatissa, CD:nä ja vinyylinä. Onko tämä ensimmäinen kerta Crash Disquesille? Jep. Ekan kerran toi lafka tekee ainoastaan Cdn sijasta myös 12” vinyylin rock bändille.

Se teidän kolmen biisin 7”:n on Chiapas-tuki levy. Miksi teitte sen?
Kirjoitimme Biisin Chiapasin tapahtumista koska, monien muiden tapaan, meitä inspiroi heidän taistelunsa ja se tapa miten Marcos on tulkinnut sitä. Eli kun teimme levyn, me tottakai omistimme sen EZLN:lle.

Ette soita ainoastaan Pariisissa ja Ranskassa. Miten te saitte järkättyä keikkanne? Kertokaapa kiertueistanne. Kerroitte mm. 21 keikan Saksan ja keski Euroopan kiertueesta 22 päivässä!

Tiäkkö, on tärkeää kiertää ranskaa kun hoidat asioitasi riippumattomasti. Joten, kun ystävämme tarjoutui järjestämään lystin ´95, emme epäröineet hetkeäkään. Ja matkan varrella tapasimme ihmisiä joiden kautta kiertueemme laajeni laajenemistaan. Kolme neljännestä näistä paikoista Euroopassa on Squateissa. Tämä on piiri, jossa eri bändit eri maista tekevät kiertueita eri syistä. Meidän tapuksessamme emme halua soittaa voittoa tavoittelevalle baarille, kuppilan omistajalle, jossa käyt vain hoitamassa muusikon hommasi. On käytännöllisempää saada soittaa minä tahansa viikonpäivänä, mikä mahdollistaa pidemmän kiertueen muutamine vapaapäivineen. 21 keikkaa 22:ssa päivässä -kiertueesta, viime syyskuussa tapasimme amerikkalaisen bändin joka oli aloittaneet kiertueensa kesäkuussa ja olivat suunnitelmissa soittaa joka päivä joulukuuhun asti! Mainittakoon että kysymyksessä oli SxE ryhmä...

Teillä on setissänne lainabiisi Buzzcocksilta (Fast Cars), johon olette kirjoittaneet omat lyriikat eräästä Sveitsiläisestä squatista, mikäs se nyt olikaan...? Miksi just siitä Squatista?

Se on ”Schrottbar”, nimetty suoraan KO. paikan jälkeen. Se löytyy siitä 4 biisin nauhalta (ja Zoro benefit LP.ltä). On muuten ainoat sanat mitkä kirjoitettin yhdessä, kertoen meidän kokemuksistamme siellä, meidän ensimmäisestä keikasta Sveitsissä, Puhtauden ja suklaan maasta...

Minulla on semmoinen käsitys että annatte etusijan vallatuille taloille ja omaehtoisesti pyöritetyille keikka paikoille? Onko Tosi? Kuinka teidän arkeenne kuuluu Squatit tms. paikat?

Me emme asu vallatuissa taloissa. Soitamme squateissa usein syystä että koemme ne fiilingeiltään aidoiksi ja haluamme antaa niille tukemme.

Soitatteko paljon covereita keikoilla? Mitäs on mahkut kuulla?

Joka keikalla pari kolme. Vaihtoehtoina on DK´s, The Ruts, OTH...

Kuka teistä tekee sanat?

Poikkeuksellisesti ”Une Vie Entière”n on tehnyt ystävämme Spi. Suurinosa lyriikoista on Magalin tekemät, Dédé on kirjoittanut muutaman, jotka tottakai kaikki, ovat saaneet Boriksen ja Thierryn hyväksynnän.

Mitäs bändi meinaa tehdä hiljattain?

Kierrellään kesäkuussa Saksaa, Tsekkejä, Slovakiaa, Skandinaviaa, Baltiaa, Belgiaa ja Englantia.

Onko ajatuksia internetistä (haastis on tehty sähköpostitse)?

Nopea ja halpa keino kommunikoida Euroopassa. Laki ongelmiakin löytyy (huom! Haastattelu on tehty alunperin Ranskaksi, josta se on käännetty englanniksi. Ja tuntuu ajoittain vaikealta kääntää se vielä kerran Suomeksi. Väärinkäsityksien minimoimiseksi tämä vastaus tulee englanniksi): our e-mail which was on a french ”alternative” provider, have been suppressed with 40 000 others because of a trial the provider had with businessmen.

Antti Luukkainen oli asialla