KOCHEN MIT GLAS (ger) Suomessa 2002:
Su 01.09. Turku. Tvo +2
Ma 02.09. auki
Ti 03.09. Helsinki. Oranssi. +2 (Meijän keittiö klo 18->)
Ke 04.09. Tampere. Mambo/Irmeli. +Hero Dishonest, Unkind
info: [email protected]

KERTOISITKO BÄNDIN HISTORIASTA, KUINKA KAIKKI SAI ALKUNSA JA KEITÄ OVAT NYKYISET JÄSENET? ONKO TEILLÄ MUITA BÄNDEJÄ KOCHENMITGLAS:N LISÄKSI?
-Nykyisessä kokoonpanossaan bändi aloitti syksyllä 2001, mutta muu bändi minua lukuunottamatta oli soittanut yhdessä oikeastaan jo vuotta aikaisemmin. Joy (kitara) ja Shmee (rummut) harjoittelivat kuukausia kahdestaan, unelmoiden bändistä, jossa on kolme bassoa ja teollisuusmelua taustalla. Monet ihmiset lupautuivat mukaan mutta eivät koskaan saapuneet paikalle (kuten minä, minun piti soittaa aluksi bassoa). Sitten Isa (basso) liittyi mukaan ja lisäksi laulajaksi tuli Winja. He tekivät luullakseni yhdeksän kappaletta ja soittivat joitain keikkoja. Tämän jälkeen Winja muutti Berliiniin ja päätti olla jatkamatta bändissä. Samoihin aikoihin Shmee ja minä (Kate) puhuimme musiikin tekemisestä yhdessä ja niinpä minä päädyin vokalistiksi Kochenmitglas:iin.
Kaikki jäsenet ovat tehneet musiikkia ennen KMG:a. Shmee soitti rumpuja Karg ja Eschede nimisissä bändeissä, Isa soitti kitaraa Youkilledmefirst:ssä, Joy on soittanut paljon studiossa ja minä taas olen vokalistina Volkemord:ssa. Tuo bändi on edelleen elossa, lähdemme syyskuussa kiertueelle brasilialaisen Sickterrorin kanssa. (Promootio se on mikä kannattaa, heh)

OLIKO TEILLÄ ERITYISIÄ SYITÄ TAI TARPEITA BÄNDIN ALOITTAMISEEN?
-Voin puhua vain omasta puolestani. Vokalistina oleminen on merkittävä ja erittäin erittäin tarpeellinen tapa purkaa jännitteitä (minulle) myönteisellä ja rakentavalla tavalla. Tarvitsen sitä todella, se toimii jonkinlaisena terapiana minulle. Se on myös ruumiillisesti uuvuttavaa, niin kuin urheilu. Nautin siitä.

HALUATKO JA VOITKO LUOKITELLA ITSENNE OSAKSI PUNK-KULTTUURIA. PIDÄTKÖ PUNK/HC/CRUST/EMO...-KALTAISIA LUOKITTELUJA RAJOITTAVANA VAI KEINONA "TIETÄÄ MITÄ PAKETTI SISÄLTÄÄ"?
-Nähdäkseni ei ole mitään yhtä täydellistä luokittelua yhdellekään noista sanoista. Erilaiset ryhmät (scenes "scenet? ) OVAT rajoittavia, määräten miten sinun täytyy käyttäytyä, miten ajatella, miltä näyttää ollaksesi osa meitä. Ei ole ryhmää joka olisi vapaa tuollaisesta ajattelusta ja nauran, jos joku niin väittää. Toisaalta en voi myöskään päästä irti tällaisesta ajattelusta.
Minä todella vihaan yleistyksiä, joiden tavoitteena on rakentaa identiteetti sen mukaan miten elät ja olet. Samalla me muokkaamme tätä alakulttuuria sillä miten elämme, missä näymme. Niin helppoa se on. Ja kyllä, käytän kaikkia noita termejä kuvaillessani miltä me kuulostamme. On vain helpompi sanoa "meluisaa tunteellista (emoish) hardcorea huudetuin lauluin", vaikka se tuntuukin oudolta.

KUINKA TOIMITTE RYHMÄNÄ? TEETTEKÖ PÄÄTÖKSET YHDESSÄ VAI ONKO TEILLÄ MUODOSTUNUT JONKINLAINEN JOHTAJA/SEURAAJA-SUHDE BÄNDIN SISÄLLÄ?
-Kukaan ei ole johtaja, tuollainen ei kestäisi kauan tässä bändissä. Olemme kaikki hyvin erilaisia ja välillä on vaikea päästä yhteisymmärrykseen, mutta kun me päätämme jotain me teemme sen YHDESSÄ. Sama koskee myös musiikkiamme.

MITÄ VOIMME ODOTTAA LIVE-ESIINTYMISELTÄNNE? PIDÄTKÖ ESIINTYMISTÄ VAI LEVYTTÄMISTÄ TÄRKEIMPÄNÄ TAPANA TUODA AJATUKSENNE JA MUSIIKKINNE KUULTAVAKSI?
-Olemme kaikki hieman ujoja keikkojen alussa, mutta hetken päästä saatamme jo hieman irrotella (ainakin näin minä sen näen). En oikein tiedä mitä odottaa live-esiintymiseltämme, ehkä neljä ihmistä yrittämässä tuoda musiikkinsa esiin? Minulle esiintyminen tulee ennen levyttämistä, koska sen kautta pääsen paremmin yhteyteen itseni ja muiden kanssa. Ajattelin ennen, että minun tarvitsee saada myös viesti läpi ihmisille. En ajattele niin enää, mutta minusta on silti mukavaa kuulla että soittamisemme sai ihmiset värisemään. Tämä ei tarkoita ettenkö pitäisi levyttämisestä. Se on merkittävä tapa dokumentoida mitä olen tehnyt ja ajatellut.

ORKESTERISSA ON KAKSI VOKALISTIA. KIRJOITATTEKO MYÖS SANAT YHDESSÄ JA VOIVATKO KOKO BÄNDI HYVÄKSYÄ NE? SANOITUKSET OVAT AIKA HENKILÖKOHTAISIA, ONKO NIITÄ KOSKAAN VAIKEA ESITTÄÄ YLEISÖLLE? ENTÄ KIELEN VALINTA, OVATKO KAIKKI SANOITUKSET SAKSAKSI JA JOS EI, VAIKUTTAAKO KIELI TAPAASI KERTOA AJATUKSISTASI?
-No, meillä ei ole kahta vokalistia vaan neljä. Koko bändi käyttää äänijänteitään. Kaikki meistä kirjoittavat sanoituksia. Tähän mennessä olemme käyttäneet suurimmaksi osaksi Shmee:n ja minun sanoja, koska kirjoitamme eniten. Emme ole koskaan yrittäneet kirjoittaa yhdessä, ehkä sitä voisi koittaa. Minusta ei ole vaikea esittää sanoituksia yleisölle, olivat ne sitten henkilökohtaisia tai eivät. On kuitenkin hieman outoa esittää jonkun muun sanoituksia, mutta olen kyllä tottumassa siihen. Asiaa auttaa, että pidän muiden sanoituksista. Toisessa bändissäni käytän vain omia sanoituksiani, joten ero on suuri.
Sanoitukset ovat saksaksi. Välillä on helpompi tuoda ajatuksensa esiin kielellä jota eniten käyttää. Sanoitusvihkoihin pyrimme kuitenkin laittamaan sanat myös englanniksi. Sanoitusten ei tarvitsisi välttämättä olla saksaksi mutta on helpointa kirjoittaa ne tällä kielellä.

HENKILÖKOHTAISESTA ELÄMÄSTÄ. KUINKA JOKAPÄIVÄINEN ELÄMÄSI SOPII YHTEEN YMPÄRÖIVÄN YHTEISKUNNAN KANSSA? MITEN ELÄT, TEET TYÖTÄ, SELVIÄT TALOUDELLISESTI, RENTOUDUT? MITÄ MUUTA ELÄMÄÄSI KUULUU BÄNDIN LISÄKSI?
-Kyllä, on muitakin asioita tämän bändin lisäksi - vaikka välillä bändi onkin ollut tärkeimpiä asioita elämässäni. Pyrin sivistämään itseäni tavalla, jolla pääsisin vapaammaksi rajoittavista raja-aidoista. Yritän myös löytää tien tässä maailmassa jota haluaisin seurata, yksin ja yhdessä muiden ihmisten kanssa. Tällä hetkellä elän yhteisö-projektissa 16 muun ihmisen kanssa ja välillä on vaikeaa tehdä hyviä ja rakentavia päätöksiä, jotka tyydyttäisivät kaikkia. Niin, pyörin myös tässä soisessa alakulttuurissa. (joka ei nyt rehellisesti sanottuna ole niin erilainen tavalliseen yhteiskuntaan verrattuna.) Toimin D.I.Y. (=T.S.I.) -keskuksessa, järkkäilen joskus keikkoja, yritän pistää pystyyn taidekoulua, pyrin löytämään hyviä tapoja toimia ihmisten kanssa. Jotain tällaista, tämä on niin kovin iso kysymys...

ONKO TEILLÄ ODOTUKSIA TULEVALTA KIERTUEELTA? (PÄÄSTÄ KÄYMÄÄN UUMAJAAN?) OLETTEKO OLLEET KIERTUEELLA AIKAISEMMIN JA LUULETTEKO KEIKKOJEN OLEVAN ERILAISIA SAKSAAN VERRATTUNA? ONKO TEILLÄ MITÄÄN MEHUKKAITA TARINOITA KERROTTAVANA MATKOILTANNE?
-Odotan todella paljon tätä kiertuetta, en ole koskaan oikein ollut kiertueella ulkomailla, vain jotain yksittäisiä keikkoja Sveitsissä, Belgiassa ja Hollannissa. Välillä on siistiä päästä paikkaan jossa kaikki puhuu vierasta kieltä, vähän kuin tutkimatonta maastoa, vaikka ihmiset eivät olekaan erilaisia sen takia että he asuvat eri maassa vaan koska he vain ovat ERI ihmisiä. Joten minun ei tarvitse vaihtaa maata tavatakseni uusia ihmisiä, mutta silti... Ja kyllä, olisin halunnut päästä Uumajaan, tosissani. Kaikki haluavat päästä Uumajaan hahahhahha. Oikeasti ihmiset olivat joskus todella mukavia kontaktien sun muiden antamisessa ja niin oli myös eräs tyttö Uumajasta. Haluaisin todella tavata hänet, mutta ehkä sitten ensi kerralla.
Keikat eroavat paljon myös Saksan sisällä. Ei saisi yleistää, mutta yleensä idässä ihmiset ovat paljon avoimempia ja avuliaampia.
Mehukkaita tarinoita - no, olimme kiertueella viime talvena, keskellä joulukuuta, seitsemän ihmistä ja paku. Muutaman päivän jälkeen talvi alkoi TODELLA. Moottoritie oli lumen peitossa, joten koitimme ajaa pienempiä teitä. Auto melkein kääntyi ympäri yhdessä alamäessä, mutta meillä oli onneksi hyvä kuski, joka ei iskenyt jarruja pohjaan. Niinpä palasimme moottoritielle ja odottelimme parkkipaikalla. Olimme aika onnekkaita, autossa oli kaksi lämmitintä joten emme jäätyneet, mutta keikka jäi soittamatta. No, ei tuo nyt ollut hirveän mehukas... Tuolta kiertueelta kyllä riittäisi lisääkin kerrottavaa...

HEHEE, TÄMÄ KUN ON VIIMEINEN KYSYMYS, NIIN MIKÄ ON PARAS DYYKKAUSSAALIISI?
-Asuntovaunuparkissa, jossa asuin ennen, oli todella valtava supermarketti vieressä. Kerran löysimme vähintään 30 pulloa Hershey:n suklaakastiketta, joka on vegaanista (!!!). Parin päivän päästä tuosta löysimme noin 50 vegepurilaista! Se oli hyvä roskis!

haast. T.S.I.-kollektiivi / Turku