En osaa sanoa mikä mahtaisi olla mielestäni maailman paras punk-bändi, mutta Yhdysvaltalaisen Harum-Scarumin (Dyanne, Toni ja Shari) "Mental health" ja "Suppose we try" -LP:t ovat kyllä viime aikoina tainneet eniten levarissani pyöriä... Lisäksi Harum-Scarum on tehnyt ainakin split 7":n puolalaisen Stuporin kanssa ja "Live in Slovenija" -LP:n.
Tuon musiikin innoittamana piti sitten Portlandiin (yllätys,yllätys...) kirjotella ja kysellä sitä sun tätä. Bändin jäsenistä Shari hoiteli vastailun ja kertoili omat mielipiteensä. (JS)

MITEN KUVAILISIT MUSIIKKIANNE?
-Keski- ja nopeatempoista melodista punkkia poliittisilla sanoilla (with vocal harmonicing). Peacepunkin uutta-aaltoa!

MITKÄ ASIAT SAIVAT SINUT MUKAAN PUNKKIIN JA SOITTAMAAN HARUM-SCARUMISSA?
-Eristyneisyyden ja erilaisuuden tunteilla oli ehdottomasti jotain tekemistä sen kanssa. Myös punkin kapinallisuus amerikkalaista kulttuuria kohtaan vetosi minuun.

MIELIPITEITÄSI PUNK-PIIREISTÄ?
-Olen turhautunut ajattelemattomuuteen johon punkkienkin keskuudessa törmää. Omia puheita ja tekoja ei tiedosteta tarpeeksi.
Olen todella väsynyt keskinäiseen tappeluun ja kirjoittamaan lauluja joiden sanoja jokainen voi laulaa mukana ennenkuin sattuu lyömään jotakuta toista päin näköä. Tällaiset väkivaltaisesti keikoillamme käyttäytyvät tyypit jotka satuttavat toisia, keikan nähdäkseen edessä olevia, tekevät minut sairaaksi...
Välillä taas tulee kuitenkin miellyttäviä yllätyksiä, jotka muistuttavat minulle miksi oikein teemme tätä. On mukavaa kun keikalla ei kenellekään satu mitään ja aina silloin tällöin punkit todella yrittävät saada aikaan jotain hyvää, mikä tekee minut iloiseksi tässä kaikessa mukana olosta.

KERTOISITKO KIERTUEISTA JOITA OLETTE JOITA OLETTE TEHNEET TAI ON TULOSSA?
-Olemme tehneet 3 Yhdysvaltain ja 2 Euroopan kiertuetta. Ainoa tällä hetkellä suunnitelmissa oleva kiertue olisi tarkoitus tammikuussa saksalaisen Chispasin kanssa Meksikoon.

MITEN PALJON HARUM-SCARUM MERKITSEE SINULLE?
-Bändi itsessään ei merkitse minulle niinkään hirveästi. Arvostan enemmänkin ystävyyttäni Dyannen ja Tonin kanssa ja kaikkia niitä mahtavia ihmisiä, joita olemme Ham-Scamin ansiosta tavanneet.
Myös aatteet ja musiikki joita Ham-Scam edustaa merkitsevät paljon. Jos minulla olisi muitakin keinoja ilmaista ja julkituoda niitä se olisi myös ok.

AJATUKSIASI YKSILÖIDEN JA LIIKKEIDEN MAHDOLLISUUKSISTA VAIKUTTAA ASIOIHIN NYKYÄÄN?
-Uskon yksilöiden ja liikkeiden kykenevän ylläpitämään pientä vastarintaa tälle suurmahdille joka meitä vastassa on. Pelkäänpä kuitenkin, että monikansallisilla yhtiöillä ja Yhdysvaltain hallituksella seuraajineen on liikaa rahaa ja valtaa jotta voisimme todella kaataa ne.

KOMMENTTEJA TERRORISMISTÄ?
-Ei kommenttia.

MIELIPITEITÄ KUOLEMANRANGAISTUKSESTA JA OIKEUSJÄRJESTELMÄSTÄ YLEENSÄ?
-Monissa osavaltioissa käytetään edelleen kuolemanrangaistusta ja mielestäni koko (epä-)oikeusjärjestelmä tässä maassa on läpeensä mätä heijaste Yhdysvaltain orjuushistoriasta.

OLETKO ITSE RIKKONUT LAKIA JA MISSÄ TAPAUKSISSA PITÄISIT SITÄ OIKEUTETTUNA?
-Tähän minun ei ole järkevää vastata. Pidän sitä oikeutettuna monissa tapauksissa.

ASIAT JOTKA TÄLLÄ HETKELLÄ KOSKETTAVAT ENITEN?
-Selviytymiseen tarvittavan rahan saaminen ja mielenterveyden säilyttäminen tuntuvat päivästä toiseen jatkuvalle kamppailulle. Tärkeitä asioita ovat myös ystävyyssuhteet ja asunnon pystyssä pitäminen...

TULEVAISUUDEN TOIVEITA JA SUUNNITELMIA?
-Jatkaa taistelua ihan oman itsekunnioituksenkin vuoksi huolimatta siitä miten käykin. Haluaisimme myös jatkaa Harum-Scarumin tekemistä, joka kuitenkin vaatii meiltä taukojenkin pitämistä. Tällä hetkellä olemmekin tauolla vuoden loppuun saakka.
Henkilökohtaisesti haluaisin elää hieman eritavalla kuin tällä hetkellä teen... kasvattaa itse enemmän ruokaa ja käyttää enemmän aurinko- ja tuulivoiman kaltaisia uusiutuvia energialähteitä. Haluaisin oppia elämään enemmän maasta ja pysyä samalla tiukasti mukana punk-scenessä.

LOPPUKOMMENTTIA?
-Kiitos huomioimisestamme ja kirjoitella saa osoitteeseen:
PO BOX 14284, PORTLAND, OR 97211, USA