http://www.violeteyes.net/ladybomb/dada

--------------------------------------------------------------------
Pe 11.10.2002 Turku. Tytöt rokkaa tykimmin!
HAARAKIILA, DADA STUNT GIRL, HONZA THE PIMP
+Riot Grrrl -dokkari 'Punk Pretty'. Tvo (Rehtorinpellonkatu 4-6)K-18.
Myynnissä zinejä, pamfletteja, levyjä ym. Fem/queer+. Liput 3 e.
--------------------------------------------------------------------
DADA STUNT GIRL TÄYTTÄÄ TÄNÄ SYKSYNÄ KAKSI VUOTTA. OLITTEKO OLLEET PALJONKIN TEKEMISISSÄ MUSISOINNIN KANSSA ENNEN YHTYEEN PERUSTAMISTA? KUINKA KAUAN KESTI, ENNEN KUIN (YHDESSÄ) SOITTAMINEN ALKOI TUNTUA NIIN LUONTEVALTA, ETTÄ KEIKKAILU JA LOPULTA DEMON ÄÄNITYS TULIVAT MUKAAN KUVIOIHIN?
Riikka: Oikeastaan Dada Stunt Girl on ollut koossa vasta puolisen vuotta, sillä laulaja Noora ja rumpali Eeva liittyivät bändiin huhtikuussa 2002. Ensimmäiset kaksi vuotta meni oikeastaan oman tyylin löytämiseen, bändissä soittoon totuttelemiseen ja suurimmaksi osaksi oikean rumpalin etsimiseen. Eeva, Noora ja Minna ovat olleet musiikin kanssa tekemisessä niin kauan kuin muistavat. He ovat aloittaneet pianon soiton pikkutyttöinä ja tarttuneet ns. rokkisoittimiin varhaisessa teini-iässä. Itse olin kyllä haaveillut musiikkiharrastuksesta jo pidemmän aikaa, mutta koska en kuitenkaan ole koskaan pitänyt itseäni erityisen musikaalisena tai hyvänä soittajana, en ottanut kiinnostustani kamalan vakavasti. Sitten innostuin 16-vuotiaana punkista ja riot grrrlistä. Tajusin että mun ei tarvitse olla mikään musikaalinen nero, jotta voisin tehdä omia biisejä ja nauttia soittamisesta. Se viimeinen klikki tuli sitten silloin kun Minna tuli elämääni syksyllä 2000 ja opin paremmin soittamaan hänen avustuksellaan. Eevan oli tarkoitus aluksi olla ihan vain väliaikainen keikkarumpali. Meiltä oli juuri lähtenyt edellinen rumpali ja ensimmäinen keikka oli buukattuna toukokuuksi, joten hän ystävällisesti meitä lupasi sitten auttaa. Eevan tunsimme Piedelay-bändistä ja olimme pidempään jo ihailleet hänen taitojaan. Silloin kuin Eeva liittyi bändiin, meillä ei ollut kuin alle kuukausi aikaa harjoitella ensimmäistä keikkaa varten. Yhdessä soitto tuntui kuitenkin heti niin luontevalta, että emme ajatelleet hetkeäkään perua keikkaa. Ja Eevakin tahtoi onneksi bändiin jäädä. Nooran taas piti olla ihan vain guest-laulajana tällä yhdellä keikalla, koska rupesin itse jänistämään ajatusta yksin laulamisesta. Pyysin itse hänet laulamaan kanssani kun latasin hänen nettisivuiltaan yhden lauluklipin ja ihastuin heti. Välimatkojen takia ehdimme harjoitella Nooran kanssa vain pari kertaa ennen ensimmäistä keikkaa! Dadan kanssa on aina ollut niin, että kaikki tapahtuu tosi nopeasti. Heartbeats-demokin nauhoitettiin kaksi kuukautta sen jälkeen, mitä bändi oli ollut kasassa. Demo on kuitenkin yllättävän hyvä, ainakin omasta mielestäni. Tämän kokoonpanon kanssa keikkailu ja äänittäminen on heti alusta tuntunut todella hyvältä.

"WE ARE THE AGENTS GONNA SET YOU FREE, WE ARE THE AGENTS TO CHANGE THE WORLD" - KETKÄ LUKEUTUVAT TÄHÄN 'TEIHIN'? TS. KENEN TAI KEIDEN SIJAINEN DADA STUNT GIRL ON, JA MIKSI HÄN/HE TARVITSEVAT SIJAISTA SEN SIJAAN ETTÄ TOIMISIVAT ITSE?
Riikka: Monet ovat itse asiassa kysyneet meiltä Stunt Girl Themen lyriikoista, mikä on aika huvittavaa. Nuo sanat on oikeasti kyhätty 10 minuutissa paremman puutteessa (vielä aika pitkä aika sitten bändimme historiaa ajatellen) ja ovat aika pitkälti vitsi. Innostuimme vain Nooran kanssa heittämään paperille kaikkea provosoivaa. Tätä biisiä ei todellakaan kannata ottaa liian vakavasti. Se ei kerro meistä, siis Dada Stunt Girlistä, vaan se on enemmänkin sellainen teatraalinen kipale. Se oli meille ainakin aikoinaan sellainen "me voidaan ottaa omat elämämämme omaan haltuumme"-juttu - tavallaan puolustautumiskeino ja kosto kaikelle paskalle, jota olemme joutuneet kestämään. Monet ovat saaneet sen käsityksen, että tämä biisi on meidän bändimme manifesti tms., mikä ei todellakaan pidä paikkaansa. Biisissä on mukana paljon sellaista jota en itse enää edes allekirjoittaisi (esim. "we're blowin up a few porn shops"), mutta biisi on jo tehty ja nauhoitettu.
Minna: Itse en osallistu lyriikoiden tekemiseen oikeastaan ollenkaan. Kuitenkin mun täytyy hyväksyä ja samastua lyriikoihin joiden taustalla soitan. En ajattele niitä mitenkään välinpitämättömästi vaan ne aina merkitsevät minulle jotakin. Minua kummastuttaa oikeastaan tämä kohu näistä lyriikoista, koska SGT:n lyriikat eivät ole minulle (luulen ettei muillekaan bändissä) mitenkään maailman merkityksellisimmät ja rakkaimmat. En tiedä pitäisikö sitten kirjoittaa levynkansiin, että tämä tarkoittaa tätä ja tämä tuota ja näillä lyriikoilla ei ole mitään erityistä merkitystä jne.? Olisin todella onnellinen jos muutkin lyriikoistamme kiinnittäisivät yhtä suurta huomiota, kuin tämä "macho"! Se mitä mulle tulee näistä lyriikoista mieleen on lähinnä semmoinen roolileikki-olo... hieman mahtaileva, mutta leikillisesti. Ja voin sanoa, että tulee usein semmoisia huomioita noista lyriikoista, että voi kauhia miten me ollaan tollon ajateltu, että sehän on ihan väärin. Ja sitten tekisi mieli korjata. Musta se on tosi hyvä, että me muututaan mieleltämme koko ajan. Ikään kuin kasvetaan. Biisien kannalta se taas ei ole hyvä asia siksi, että olisi kuitenkin pystyttävä samaistumaan siihen mitä esittää - ei se muuten tunnu hyvältä.

OLETTE ERI YHTEYKSISSÄ TODENNEET, ETTETTE ENÄÄ MÄÄRITTELE ITSEÄNNE MUUKSI KUIN ANARKOFEMINISTEIKSI. MITÄ ANARKISMI TEILLE MERKITSEE JA MITEN SE TOTEUTUU ARKIELÄMÄSSÄNNE? MIKÄ ON SEN SUHDE FEMINISMIIN?
Riikka ja Minna: Anarkismi merkitsee meille sitä, että olemme kaikkia alistuksen muotoja vastaan ja tahdomme olla mukana luomassa uutta kulttuuria, jossa valta, raha, luokka ja erilaiset hyväksikäytön muodot eivät pyöritä koko yhteiskuntaa. Emme tahdo sopeutua vallitsevaan yhteiskuntaan vaan todellakin luoda jotain omaehtoista ja rehellistä. Anarkismi tuntuu kuitenkin meille todella miesvaltaiselta, valkoiselta, keskiluokkaiselta ja vieraalta liikkeenä. Anarkofeminismi tuntuu enemmän siltä, että siinä mennään astetta syvemmälle anarkismissa ja lähemmäksi sellaista ajatusmaailmaa johon pystymme paremmin samastumaan. Olemme kyllä todella muuttuvia ihmisiä, sillä kategoria anarkofeminismikään ei enää tunnu tarpeeksi syvältä ja kotoisalta. Se ei todellakaan kata koko ajatusmaailmaamme. Meistä on parempi nimetä asioita joita vastaan ollaan ja joita puolustetaan, sen sijaan, että kategorisoidaan ja leimataan itseä jollain termeillä. Niillä ei kuitenkaan loppujen lopuksi ole mitään väliä, vaan vain sillä miten eletään, kohdellaan muita ja kuinka toimitaan.

ONKO DADA STUNT GIRL QUEER? ONKO TÄLLAISELLE MÄÄRITTELYLLE MIELESTÄNNE MITÄÄN TARVETTA?
Riikka ja Minna: Heh, olemme kyllä kaikki enemmän tai vähemmän queer, jos sitä tarkoitatte. Bändikin on kyllä kokonaisuudessaan hyvin queer, todella omalaatuinen pakkaus! ;) Tälle määrittelylle on tällä hetkellä todellakin tarvetta, koska hyväksytty ihmiskuva on niin kapea-alainen ja heteroseksistinen, että välillä on jopa vaikea hengittää. Queer-määrittelyä on pakko pitää yllä niin kauan kunnes se ei enää ole ns. "se toinen seksuaalisuus", vaan kunnes se on normaalia ja hyväksyttyä, eikä herätä aggressiivisia ja negatiivisia tunteita. Dada Stunt Girl määrittelee itsensä mielellään ja ylpeästi queeriksi!

RIOT GRRRLIN IDEA OLI VASTUSTAA PUNKIN SEKSISMIÄ JA LUODA TYTÖILLE OMAT VERKOSTOT, JOISSA VOITIIN KÄSITELLÄ MEILLE OIKEASTI TÄRKEITÄ ASIOITA JA ONGELMIA. MISSÄ MÄÄRIN TÄMÄ 90-LUVUN ALUN YHDYSVALLOISSA SYNTYNYT LIIKE TEIDÄN MIELESTÄNNE ONNISTUI TEHTÄVÄSSÄÄN, JOS OTETAAN SUKUPUOLEN LISÄKSI HUOMIOON MUUTKIN MAAN VÄESTÖÄ MÄÄRITTÄVÄT JA EROTTAVAT TEKIJÄT (SEKSUAALISUUS, ROTU/ETNISYYS, LUOKKA)?
Riikka: No siis, faktahan on, että punk on hyvin keskiluokkainen ja miesvaltainen liike, puhumattakaan siitä kuinka valkoinen se on, eikä se ole mihinkään todellakaan muuttunut. Ja periaatteessa, miksi pitäisikään? Mun mielestä ton punk-jutun voi saman tien unohtaa, se on jo aikansa elänyt. Miksi jäädä kiinni joihinkin vanhoihin, miesvaltaisiin juttuihin kun voi luoda jotain paljon hienompaa ja omaperäisempää, jotain täysin uutta? Riot grrrl on varmasti inspiroinut monia (suurimmaksi osaksi valkoisia) tyttöjä tarttumaan soittimiin ja perustamaan bändejä ja pienlehtiä (kuten esim. meitä), mutta en kyllä koe sitä todellakaan tarpeeksi laajaksi liikkeeksi. Niin, riot grrrl ei todellakaan ole mikään "maailmanpelastus" liike. Lisälukemiseksi suosittelen mm. seuraavia Ladybomb Distrosta (www.violeteyes.net/ladybomb/) saatavilla olevia pienlehtiä: Quantify #2, Parallel Lines: A Performance Project & Channel 7 (käsittelevät suurimmaksi osaksi riot grrrlin ja punkin rasismia ja klassismia) ja The Day I Quit Punk Rock.

MITÄ TAPAHTUI RIOT GRRL FINLANDILLE? MITÄ MIELTÄ OLETTE YLIPÄÄNSÄ RIOT GRRRL -LIIKKEEN NYKYTILASTA?
Riikka: Toivon että en enää ikinä joudu vastailemaan riot grrrl kysymyksiin... Riot Grrrl Finland kuoli aktiivien puutteessa ja itse kyllästyin jatkuvasti ruikuttamaan ihmisiä mukaan toimimaan ja tekemään yhdessä jotain. On todella turhauttavaa yrittää yksin saada jotain aikaan. Mulla oli varmaan aika pitkälti eri motiivit tässä jutussa mukana kuin muilla. Ja kuten aiemmin sanottu, en enää luokittaudu riot grrrliksi ja olen pitkältä tiputtautunut pois niistä piireistä, joten eipä minulla ole tähän paljoa sanottavaa.

ONKO TEILLÄ ESITTÄÄ MITÄÄN SELITYSTÄ SILLE, MIKSI TYTTÖJEN 'ZINEKULTTUURI TUNTUU TÄYSIN KUOLLEEN SUOMESSA? 90-LUVUN MITTAAN ILMESTYI USEITAKIN LEHTIÄ (FIASKO, PERÄPUKAMA, ESINAHKA, HELLA & NYRKKI JNE.), MUTTA NYKYÄÄN MUUTAKIN KUIN MUSIIKKIA KÄSITTELEVIÄ 'ZINEJÄ HALUAVIEN TÄYTYY TILATA LUETTAVANSA ULKOMAILTA.
Riikka: Niin, se on kyllä todella surullista, olen pohtinut samaa pääni puhki mutta ei mulla ainakaan asialle muuta selitystä ole kuin että Suomessa tuntuu jotenkin olevan todella passiivinen energia feminismin ja radikaalimman naistoiminnan suhteen. Itse kaipaisin enemmän "personal is political" -tyyliin kirjoitettuja feministisiä lehtiä. Liika teoreettisuus on välillä kuivaa, henkilökohtaisella asenteella kirjoitettuihin juttuihin on mielestäni paljon helpompi samastua.

VIIME VUOSINA KIINNOSTUS NAISBÄNDEIHIN ON KASVANUT SUURESTI ERITYISESTI GARAGEROCK-SCENESSÄ. MITÄ AJATUKSIA TÄMÄ HERÄTTÄÄ TEISSÄ? TARVITAANKO ENÄÄ FEMINISMIÄ, JOS TASA-ARVO KERRAN ON JO SAAVUTETTU?
Riikka: Hah, kuka sanoi että tasa-arvo on jo saavutettu? Mielestäni nykypäivän Suomi (ja muu maailma yleensäkin) on kaukana tasa-arvosta, mukaan lukien musiikkimaailma! Todellinen tasa-arvo ei tule koskaan tapahtumaan valkoisten johtamassa kapitalistisessa patriarkaatissa! Ha! Itse en ole garagerock-sceneen tutustunut ollenkaan, mutta hienoa jos naisbändeille on kysyntää ja toivon suuresti, että nämä bändit saavat myöskin mahdollisuuden menestyä omilla ehdoillaan. Että he saavat tehdä omanlaistaan musaa, eikä tarvitse olla mieskollegoidensa kopioita, eikä mennä mukaan vallitseviin kauneusihanteisiin. Jokainen nainen rockmusiikkibisneksessä on todella rohkea ja kick ass leidi koska musabisnes on oikeasti vieläkin todella seksismillä saastutettu ja me naiset saamme todellakin paljon paskaa osaksemme ja täytyy olla todella kova kohdatakseen sen ja taistellakseen sitä vastaan. Lisää naisia (homoja, transseksuaaleja, värillisiä, eri luokkien edustajia jne.) mukaan bändeihin! Tehdään yhdessä musiikkiscenestä turvallinen kaikille!
Minna: Tasa-arvo saavutettu?! Mikä helvetin garagerock-scene? Kiinnostus naisbändeihinkö riittää tasa-arvon takeeksi? Mä olen ainakin saanut seksististä paskaa niskaani tämän bändiuran aikana niin miksaajilta, yleisöltä, kuin musakaupan myyjiltäkin. Yllättäen 99% miehiä... enkä todellakaan yleistä. Kunnioitusta peliin pojat!

DADA STUNT GIRLIN TULEVAISUUS? RAHAN JA/TAI MAINEEN PERÄSSÄ ISOLLE LEVY-YHTIÖLLE VAIKO KOMMANDOPIPOT PÄÄSSÄ KADUILLE?
Riikka: Noh, realistisesti katsottuna me joudumme lopettamaan toimintamme kahden vuoden sisällä kun lähdemme Minnan kanssa uusille vesille ulkomaille, mutta jatkamme jokainen varmasti toimintaa muissa bändeissä, yms. Mutta jos näin ei olisi, perustaisimme luultavimmin oman feministisen tee-se-itse levy-yhtiön ja julkaisisimme itse musiikkiamme ja auttaisimme mielellämme muitakin naisia ja muita marginalisoituja saamaan musiikkinsa kuuluviin. Tahdomme olla itse vastuussa kaikista bändimme asioista, emme todellakaan luottaisi minkään mainstream levy-yhtiön antavan meidän menestyä omilla ehdoillamme. Tuskin me edes tällaisia levy-yhtiöitä viehättäisimme, koska emme ole valmiit sensuroimaan sanojamme taikka muokkaamaan ulkonäköämme ja vartaloitamme millään tavalla. En edes halua musiikista ammattia, mulle tulee kylmät väreet jo siitä ajatuksesta että tehtäisiin sopimus siitä montako levyä meidän olisi pakko jollekin isolle levy-yhtiölle tehdä ja millon meidän olisi sitten keikkailtava, me tahdotaan itse päättää nämä asiat ja tehdä biisit ja keikkailla juuri sillon kuin itse siltä tuntuu ja halutaan myös itse päättää missä meidän musiikkia soitetaan ja missä me esiinnytään, mitkä ovat turvallisia paikkoja, jossa ei tarvitse häirinnästä kärsiä. Sillon kun siitä tulee pakko, asiat on vaan paljon vaikeampia. Se ei mulle toimi vaikka olisihan se todella hienoa ansaita elantonsa tekemällä sitä mitä todella rakastaa. Ja Dada Stunt Girl tahtoo kyllä varmasti menestyä ja tahdomme että meitä kunnioitetaan muusikkoina, esiintyjinä, säveltäjinä ja aktivisteina, mutta niin kuin monasti sanottu on, tahdomme menestyä omin ehdoin, menemättä mukaan miesten maailmaan ja valmiiseen muottiin. Olemme keskustelleet paljon tästä asiasta ja suoraan sanottuna Suomessa ei ainakaan ole yhtäkään levy-yhtiötä jolle antaisimme oikeudet musiikkiimme. Mieluummin juoksentelemme baskerit päässä kaduilla!
Minna: .. tai homohatut! tai ihan vaan tavalliset pipot! kommandopipo on kauhee klisee, joka symboloi mulle piilossa toimimista. se ei herätä kuin pelokkaita reaktioita eikä muuta mitään. tahdon toimia avoimesti, huomiotaherättävästi, rakkaudellisesti ja rehellisesti.

(Turku Anarqueer Alliance)

SISTER, SISTER (YOU ARE MAGICK)
sister sister all that pain and all that trouble- endless boring struggle
because this society, it teaches us hate our bodies
always too thin or always too fat - shouldn't we finally forget that
when will we learn to really love our bodies, love our bodies

QUIT JUDGING your body
QUIT TORTURING yourself
all those diets for NOTHING
because the truth is that
you are magick, you are magick!

my breasts are always too small or too big, wrongsizedwrongsized
exploited, sexualized and mystified
EVERYWHERE I LOOK IT SAYS THAT I'M NOT ENOUGH
EVERYWHERE i look it says that I'M not Enough !
ladies, it's time to burn down the walls that make us
hate our bodies, hate our bodies

you are magick, you are magick!


EYE FOR AN EYE
how far do i have to run to make the hate go away
how much money do i have to pay to have a day of peace
"eye for an eye", a wise man said, "will leave whole world blind"
you don't care, you don't hear, so blind for their suffering

violence rules the world today
lives lost for the sake of revenge and religion
innocent people are dying
eye for an eye leaves everybody blind!

you fight violence with more violence
you make up their fears with more fear
do you feel good now?
spilling blood of the innocent, are you a hero now?
"eye for an eye", a wise man said, "will leave whole world blind"

violence rules the world today
lives lost for the sake of revenge and religion
innocent people are dying
eye for an eye leaves everybody blind!

take a peak behind the scene
who is really behind all this
when the hardest part was through
i cried real tears after you, after you

 

Pääsivu / Ilmot / Keikat / Uutiset