BETERCORE (hol) & HUMUS (hol) - Suomessa elokuussa 2003
To 21.08. Helsinki. +OFFICER DOWN. 4/5e
Pe 22.08. Turku. Tvo +THE STAKEOUT, THE PHOENIX FOUNDATION. 5e
http://www.betercore.tk
http://www.humuscrust.tk


BETERCORE - NYT MENTIIN JA KOVAA!

KUKA, MISSÄ JA MIKSI?
Geert-Jan: Betercore on youthkrustcore-bändi Alkmaarista/Amsterdamista, Hollannista. Bändiin kuuluu Marten kitarassa, Wouter bassossa, Reinco laulussa ja Geert-Jan rummuissa. Tätä haastista kirjoitettaessa on meneillään pieni kokoonpanon muutos. Aiemmin bändissä laulanut Billi Boycot päätti lopettaa, ja mikkiin tarttuu Sanne, joka soittaa bassoa Gestaltissa ja soitti aiemmin Beer for Breakfastissa ja Bunnies on Strikessa. Lisäksi me tullaan soittamaan uuden lisäkitaristin Gunnarin kanssa. Hän on soittanut aiemmin ruotsalaisessa Asselissa ja Gestaltissa.
Sanne: Jep, ja haluaisin vielä lisätä että me kaikki ollaan tunnettu toisemme iät ja ajat ja se tekee tästä kaikesta paljon hauskempaa!

DIGGAILETTEKO MUUTAKIN MUSAA KUIN TUOTA SOITTAMAANNE PUNKHCTHRASHMITÄLIEKAAHAUSTA? MIKÄ ON TÄRKEINTÄ MUSIIKISSA VAI ONKO MUSIIKKI OLLENKAAN TÄRKEÄÄ? MITÄS AJATTELETTE EPÄPOLIITTISISTA JA/TAI ANTI-POLIITTISISTA PUNKKAREISTA (TAI MUSIIKISTA YLIPÄÄNSÄ)? ONKO PC RIKOS?
Sanne: Liian paljon kysymyksiä samassa! Aika kliseistä, mutta pidän myös riotgirrlistä... Ja kaikenlaisista muistakin bändeistä joita on aivan liikaa listattavaksi tähän.
Maarten: Kuuntelen käytännössä kaikkea mikä rokkaa (punk, hc, rock, emooo, kitaramusaa). Pidän musasta jonka sanoitukset käsittelevät tärkeitä asioita, kuten politiikkaa ja erilaisia juttuja joihin voin samaistua. Mutta kuuntelen musiikkia myös vain musiikin itsensä takia, hyvää fiilistä ja onnellisuutta, hippijuttuja.
Geert-Jan: Jep, minulle kolahtaa Kinkseistä Joy Divisioniin ja Monorchidiin ja Martyrdodiin ja ties minne. Hyvä musiikki pyrkii kuvaamaan jonkin tunteen. Antipoliittiset punkkarit voi painua helvettiin - onko pc:tä vastaan joku laki?

MITÄ TE SAATTE BÄNDISSÄ SOITTAMISESTA JA TULEEKO JOSTAIN MUUSTA KIKSEJÄ?
Maarten: Bändissä soittaminen on maailman siistein juttu: kaverien kanssa rokkaaminen, keikkailu, ihmiset diggailevat, kiertueet - mä rakastan sitä. Muuten tykkään hengata rannalla, käydä keikoilla ja kännätä villeissä discobileissä.
Geert-Jan: Mä olen samaa mieltä. On niin siistiä tehdä biisejä yhdessä, hengailla ja riehua keikoilla. Tämän lisäksi saan kiksejä kirjakaupassa työskentelystä ja ylipäänsä poliittisesta toiminnasta. Viimeisin aktio jossa olin mukana oli vankilassa istuvan Juanran tukemiseksi järjestetty meludemo. Hänet tullaan karkoittamaan Hollannista Espanjaan, koska hänellä epäillään olevan yhteyksiä ETA:an, mikä on hölynpölyä. Ja me kaikki tiedämme mitä Espanja tekee poliitisille vangeille...

MITÄS MIELTÄ OLETTE NÄISTÄ UUSISTA SKENEVITSAUKSISTA, SKENEJUPEISTA JA KRISTILLISISTÄ STREITTAREISTA?
Sanne: Miten niin "uusista" vitsauksista? Eikö skenessä ole aina ollut ihmisiä joiden kanssa ei tahtoisi olla tekemisissä? Tämä taitaa kyllä riippua siitäkin, millaisella keikalla on ja missä. Jotkut paikat ovat melkein aina hyviä, ja jotkut sitten taas houkuttelevat, no, en tiedä, ihmisiä joihin en oikein samastu... Eipä siitä enää jaksa pahemmin välittää, minä hengailen lähinnä kivojen ihmisten kanssa ja pidän hauskaa. Sun pitää itse saada se hauskuus aikaiseksi, niin se on aina ollut.
Geert-Jan: Koska uskontoon liittyy aina luoja, jokin sinua ja muita ihmisiä suurempi ja voimakkaampi, kyse on hierarkiasta. Koska olen totaalisesti kaikkia hierarkioita vastaan, kristityt voivat painua vittuun. En ymmärrä miten voi tällä tavalla yhdistää vanhoillisia ajatuksia edistyksellisiin. Tietysti on myös joitain uskonnollisia ryhmiä jotka ovat aika aktiivisia, siis poliittisesti, mutta silti niistäkin jää aika paha maku suuhun...

KÄYTTEKÖ TÖISSÄ TAI OPISKELETTEKO? JOS KYLLÄ NIIN MIKSI HELVETISSÄ JA JOS ETTE NIIN MIKSI ETTE?
Sanne: Minä opiskelen sosiologiaa. Se on ihan kivaa, mutta silti vähän liian tieteellisesti asennoitunutta minulle. Opiskelen siksi että olen tällainen nörtti joka tykkää lukea kirjoja ja sellaista...
Maarten: Minä opiskelen tietotekniikkaa ja pyöritän pientä IT-firmaa kämppikseni kanssa. Teen tätä koska olen suunnattoman kiinnostunut informaatioteknologiasta ja koska minulla on nörttilasit - minun siis pitääkin tehdä tätä.
Geert-Jan: Opiskelin ennen museologiaa, erikoisalani oli museokasvatus, mutta lopetin koulun kesken viimeisenä opiskeluvuona. Kesän jälkeen ajattelin taas jatkaa, hankkia loppututkinnon. Olen todella kiinnostunut koulutuksesta ja nautin suuresti opettaessani erilaisille ihmisille kiinnostavia juttuja! :-) Vaikka kyllä minä vieläkin olen sitä mieltä että "we shouldn't only burn the museums, we should also sack them" (black mask, uk). Olen myös töissä erään syöpäsairaalan kioskissa, mutta sieltä saan pian kenkää, koska muutaman viikon kuluttua yksi iso yhtiö tulee ottamaan tämän kaverini vanhempien omistaman puodin haltuunsa. Olen siis kohta työtön. Odotan sitä innolla, koska sitten on taas enemmän aikaa tehdä kaikenlaista ja koska elän joka tapauksessa opintolainalla. Kaiken edellä mainitun lisäksi soitan bändeissä (Humus, Betercore, Gestalt ja The icecream eating motherfuckers), olen mukana kriittis-vapaaehtois-anarko-avantgarde-kirjakauppa-kollektiivissa Fort van Sjakoossa (niin kuin Sannekin; www.fortvansjakoo.nl) ja olen aktiivina paikallisessa kulttuurikeskuksessa nimeltä OCCII. Siellä pidetään paljon keikkoja.

MAKSATTEKO VUOKRAA? JOS MAKSATTE NIIN MIKSI JA JOS ETTE NIIN MIKSI ETTE? SQUAT OR ROT?
Sanne: Minä maksan vuokraa pienestä kämpästä, ja se on ihan perseestä. Aion muuttaa squattiin kiertueen jälkeen.
Maarten: Maksan vuokraa, koska asun vuokra-asunnossa. Ei squateissa kyllä mitään vikaa ole, nehän juuri ovat kaikkein siisteimpiä mestoja, etenkin esiintyä.
Geert-Jan: Asun opiskelija/nuorisokämpässä masentavalla alueella pohjois-Amsterdamissa, mikä on perseestä, mutta saan siitä paljon inspiksiä tehdä d-beat-lyriikoita :-D Tarvii kyllä squatata piakkoin... Wouter asuu vuokrakämpässä, ja Reinco on myös näitä haisevia squattaajia :-)

SKEITTAATTEKO, DYYKKAATTEKO TAI TEETTEKÖ GRAFFITEJA?
Sanne: Ei tietenkään, me ollaan kunnon ihmisiä! :)
Maarten: Yritettiin kerran skeitata Geert-Janin kanssa, mutta sitten yksi hullu kaverimme lannisti meidät tekemällä kaikkia siistejä temppuja meidän laudalla. Eikä muuten ollut koskaan aiemmin skeitannut.
Geert-Jan: Vitut urheilusta... Dyykkaminen on siistiä, mutta en koskaan tee sitä. Vain huonekaluja, pyöränosia ja joskus vaatteita ja levyjä. :-)

VARASTATTEKO PYÖRIÄ? OLLAAN KUULTU ETTÄ SITÄ TAPAHTUU AIKA PALJON SIELLÄ TEILLÄPÄIN ;)
Sanne: Amsterdamissa nistit pöllii paljon pyöriä. Ne myyvät niitä sitten tosi halvalla, ja jollei ole varoissa niin on houkuttelevaa ostaa pyörä nistiltä. Monet opiskelijat (kuten minä...) ostavat näitä pyöriä, mutta hassua on että juuri opiskelijoiden pyöriä varastetaankin eniten!
Maarten: En, mutta jos mun pyörä hajoaa, niin sitten varastan ;-)
Geert-Jan: Sanne osti aika uskomattoman itäsaksalaisen pyörän 60-luvulta vain 14.70 eurolla. Ihan hullua! Ennemmin mä nistiä tuen kuin jotain vitun pyöräkauppaa. Vaikka tämä systeemi kyllä kusee aika pahasti, tosiaan...

ONKO TEILLÄ AUTO TAI KÄYTÄTTEKÖ PALJON AUTOJA? KUNHAN KYSELLÄÄN, KOSKA ELÄTTE MERENPINNAN ALAPUOLELLA JA AUTOT NOPEUTTAVAT ILMASTON LÄMPENEMISTÄ MIKÄ TARKOITTAA SITÄ ETTÄ MERENPINTA NOUSEE KOKO AJAN ;)
Sanne: Hah, mehän muutetaankin Suomeen, kun siellä on tarpeeksi tilaa ja se on sitten jo mukavan lämminkin... Tämä kiertue on osa suunnitelmaamme... ;)
Maarten: Hommaan pian ajokortin. Ja mitä tulee paskamaisiin kysymyksiin ympäristöä kuormittavasta autoilusta: miten helvetissä me muuten pääsisimme Suomeenkaan?
Geert-Jan: Sain auton ilmaiseksi isäni työkaverin dementoituneelta äidiltä :-D Olemme ajaneet sillä jo kolmesti Skandinaviaan!! Öljy-yhtiöt tahtovat myydä öljyä eivätkä siksi kehitä vaihtoehtoja, vaikka sellaisia onkin jo olemassa... Ei mene kaaliin, mutta mitäpä me voisimme sillä välin tehdä... Eipä juuri ole vaihtoehtoja :-(

DIY OR DIE?
Sanne: Jos näistä pitää valita... Ei kun pidän todella paljon TSI-etiikasta. Se onkin yksi niistä syistä miksi olen ylipäätään mukana punkissa. Mutta minusta TSI-meininkiä voi soveltaa kaikkiin elämänalueisiin, ei pelkästään johonkin musiikin jakeluun. TSI kicks ass!!
Maarten: TSI tietenkin, vaikka kaikkihan me lopulta kuollaan :-)

REVOLT, REFORM OR RIOT?
Geert-Jan: Me tarvitaan yksi iso yhteenotto vanhan maailman kanssa. Meidän täytyy tuhota heidän maailmansa jotta voisimme rakentaa omamme. Maailman joka perustuu tasa-arvoon, vapauteen ja yhteistyöhön. Kaikkien kanssa, kaikille. Hyväksyn kaikki keinot sen saavuttamiseksi. En kylläkään ole samaa mieltä monien ryhmien kanssa, ja kun hierarkia astuu kehiin, minut voi laskea ulos. Joten varmaankin kapina? Se lienee rakentavin vaihtoehto?
Sanne: Jep, mutta on monia tapoja kapinoida. Minusta se että elät elämäsi tietyllä tapaa on jo rakentavaa kapinointia. John Hollowayn kirjassa Changing the world without taking power on tästä aiheesta aika mielenkiintoista juttua.

NO ENTÄS VÄKIVALTA - PITISSÄ, KADULLA? MITÄ MIELTÄ OLETTE AFA-TYYLISESTÄ NATSIEN HAKKAAMISESTA, ONKO SE HYVÄ TAPA KÄSITELLÄ FASISTEJA? MILLAISTA RATKAISUA ITSE EHDOTTAISITTE?
Geert-Jan: Mieluummin olen käyttämättä väkivaltaa. Mutta joskus se on kuitenkin tarpeellista. Luulen että nazit vain pelästyvät ja pakenevat maan alle, mikä ei kyllä auta sen kummemmin heitä kuin meitäkään. Sanoisin että tiedotus, oppiminen! Meidän pitää olla väkivallattomia mutta reagoida kun meitä vastaan hyökätään.
Maarten: Käytä massamedian voimaa näiden ihmisten julkiseen nöyryyttämiseen.
Sanne: Joskus väkivalta pitissä on vain liian machoa minulle... Tarkoitan että on eri asia mennä sekaisin keikasta kuin tahallaan töniä ja vahingoittaa ihmisiä. En vain tajua miten se muka luo hyvää ilmapiiriä. Jotkut pitit eivät ole ollenkaan hauskoja - kun katsookin ihmisten ilmeitä niin huomaa miten he muuttuvat täysin eri ihmisiksi pitissä. En pidä siitä. Typerintä asiassa on se että jollei halua osallistua siihen niin sitten pitää siirtyä pitin taakse jossa ei voi nauttia niin intensiivisesti kuin edessä. En pidä siitä että minun pitää siirtyä muiden ihmisten takia. Totta kai on eri asia jos joku kaatuu vahingossa päälle, se on ihan okei, mutta jos joku alkaa töniä suutun pahasti. Joten kaikkia on nyt sitten varoitettu :)

MIKÄ ON TÄMÄ HUMUS JOSTA KYLILLÄ HUHUTAAN?
Sanne: Humus on mainio levite, joka on tehty kikherneistä, valkosipulista ja yrteistä. Kaikki vegaanit rakastavat sitä, kannattaa kokeilla.
Geert-Jan: Näette sitten kun tullaan kiertueelle. Se on niin kuin thrashkrustcorea, tosi hyvää leivän ja salaatin kanssa. -> http://www.humuscrust.tk

NO ENTÄS SE HUKKAAN HEITETTY NUORI VOIMA, JA MITEN SE NYT MUKA ON NIIN HUKASSA?
Sanne: Me ollaan kuule sellaisilla tavoilla wasted ettette voi edes kuvitella. Näette mistä on kyse kunhan pääsemme Suomeen...
Geert-Jan: Wastedyouthpower on TSI-levylafka, jakelija ja joskus jopa keikkajärkääjä. Me julkaistaan hardcorepunk-bändejä joissa me itse tai ystävämme soittavat. Sitä ei tehdä rahan vaan huvin vuoksi. Kaikki bändit ja julkaisut käsittelevät vasemmalle kallellaan olevia aiheita, koska sellainen politiikka on osa meidän jokapäiväistä elämäämme. Me halutaan täysin erilainen yhteiskunta joka ei perustu voitontavoittelulle vaan ihmisten, eläinten ja luonnon tarpeisiin. Me yritetään tuoda näkemyksemme esiin käytännössä, ja tämän lafkan pyörittäminen on yksi tapa tehdä niin. TEE SE ITSE JA TEHDÄÄN SE YHDESSÄ. Emme kuitenkaan väitä että kaikki muut lafkat olisivat jotenkin pahoja, me vain yritetään näyttää että sun ei tarvitse odottaa että jonain päivänä joku tarjoutuisi julkaisemaan musiikkiasi. Ota elämäsi omiin käsiisi, ole vastuussa teoistasi ja toimi yhdessä muiden kanssa.

PARAS ZINE JA KIRJA? JA MIKSI HELVETISSÄ JOPA PUNK ON NIIN MUSIIKKI- JA BÄNDIKESKEISTÄ ROKKITÄHTIEN PALVONTAA?
Sanne: Pidän jenkkiläisestä Doris-zinestä. Ja kirjoista... Olen kirja friikki. En edes aloita tuosta aiheesta. Punkin musakeskeisyydestä sitten taas, joo, joskus se on sääli. Mutta minä ja GJ työskennellään yhdessä anarkokirjakaupassa, ja kun kauppa oli rahavaikeuksissa, niin jengi järkkäs tukisysteemejä ja se oli tosi siistiä. "Skene" auttoi keräämällä rahaa tällä tavalla, koska kaikkien mielestä oli tärkeää pitää tää kauppa pystyssä. Eli loppujen lopuksi kaikilla on paljon muitakin mielenkiinnon kohteita, mutta musiikki on kai kuitenkin se tärkein yhdistävä tekijä.
Geert-Jan: Viimeisin kirja joka vaikutti minuun paljon oli George Orwellin Katalonia, Katalonia, jossa hän kertoo POUM-militiassa viettämästään ajasta Espanjan sisällissodassa [POUM oli ammattiliittojen ja eri vasemmistoporukoiden muodostamia aseellisia ryhmiä jotka muodostivat vallankumousarmeijan. Ryhmien sisällä ei ollut hierarkioita, sotilasarvoja, sotilaspukuja tms. Niin miehet kuin naisetkin osallistuivat vapaaehtoisesti. Tunnuksina ainoastaan mustat tai punaiset huivit. Päätökset tehtiin suoran demokratian keinoin. -toim.huom.] Tällä hetkellä minulla on jotain 10 kirjaa kesken. Aiheita mm. squattaus 80-luvun Amsterdamissa, zinet, situationistit, poliittiset julisteet jne. Me otetaan joitain kauppamme kirjoja mukaan kiertueelle, joten ehkä niistä löytyy jotain kiinnostavaa.

KUSKAATTE KIERTUEELLA MUKANANNE MYÖS PUOLITOISTAVUOTIASTA PENSKAA. MITENKÄS SE TOIMII?
Sanne: Ei tiedetä vielä, mutta viimeksi kun Gwen oli mukana se oli tosi kivaa koska hän on niiiin söpö. Hän todella on.
Maarten: Joo, ei tiedetä, mutta toivottavasti homma toimii hyvin (etenkin hänen vanhemmilleen). Vähän kyllä epäilyttää.

ONKO LAPSEN SAANTI JOTENKIN MERKITTÄVÄSTI MUUTTANUT VANHEMPIEN ELÄMÄÄ? ONKO TÄYTYNYT TEHDÄ JOTAIN ISOJA KOMPROMISSEJA, JA JOS ON NIIN MITEN NIISTÄ ON PÄÄSTY YLI? VAIKO OVATKO NÄKEMYKSET ESIM. JOSTAIN DROPPAAMISESTA MUUTTUNEET KUN ON TULLUT KOHDATTUA VÄHÄN TOISENKINLAISTA TODELLISUUTTA? ANARKISMI?
Wouter: Minulle, työttömälle kodittomalle squattaajalle, suurin muutos oli töiden ja vuokrakämpän hankkiminen. Jos tätä miettii vanhemmuuden kautta, niin en näe sitä kompromissina, koska tässä yhteiskunnassa on vaikea yrittää tarjota lapselleen haluamansa elämä muilla keinoin. Tällä hetkellä hän on vielä niin pieni ettei hänellä ole omia mielipiteitä, joten kasvatamme häntä kasvissyöjänä ja kuskaamme mukanamme squatteihin ja soitamme punkkia. Kun hän alkaa muodostaa omia mielipiteitään kerron mitkä omani ovat. Ja jos hän siitä huolimatta tahtoo esim. syödä lihaa, niin se on hänen valintansa. Lapsi ei kuitenkaan ole muuttanut aatteitani. Olen aina uskonut anarkososialistiseen yhteiskuntaan parhaimpana yhteiskuntana kaikille, joten miksei myös lapselleni? Vanhemmuus on vain avartanut omaa näkemystäni niistä ajatuksista, joita lapsiin yhteiskunnassa liitetään. Anarkia virtaa veressäni ja sen kanssa myös kuolen. Ja ehkä lapseni on perinyt osan siitä.

VAPAA SANA:
YOUTHKRUSTCORE SOTAA VASTAAN!!! Kiitos.

-Kuulustelun suorittivat hyvä poliisi ja paha poliisi-

Pääsivu / Ilmot / Keikat / Uutiset